News

Facilități fiscale și vamale pentru moldovenii ce revin cu traiul în RM

Cetățenii Republicii Moldova, la revenirea cu traiul în RM, la trecerea bunurilor peste frontiera de stat ar putea beneficia de o serie facilități fiscale și vamale. În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă înaintată de președinta țării.
 
Astfel, la revenirea cu traiul în RM, cetățenii ar putea beneficia de scutirea de plata drepturilor de import pentru un mijloc de transport (poziția tarifară 8703) în cazul în care termenul de exploatare nu este mai mare de 7 ani, iar valoarea în vamă nu depășește 400 mii lei. Totodată, mijlocul de transport nu va avea deteriorări generate de accidente și nu va fi destinat activităților comerciale. Încă o condiție este ca capacitatea cilindrică a motorului să nu depășească 2000 cm3 în cazul autovehiculelor de la pozițiile tarifare 870321, 870322, 870232, 870331 și 870332 sau 2500 cm3 în cazul celor de la pozițiile tarifare 870340, 87045000, 870360 și 870370000.
 
O altă facilitate propusă este scutirea de plată a drepturilor de import în cazul introducerii pe teritoriul țării a obiectelor de uz personal, în limita celor indicate în cererea prealabil depusă la Serviciul Vamal, în care solicitantul va indica informații privind cantitatea, calitatea, natura obiectelor de uz personal, date despre identificarea mijlocului de transport, informații cu privire la perioada și modalitatea de aducere a bunurilor pe teritoriul RM, precum și datele de identificare a membrilor familiei care vor traversa frontiera.
 
În cazul în care o parte din bunurile asupra cărora urmează a fi aplicate scutiri vor fi transmise prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau a transportatorilor, în cererea prealabilă se va indica suplimentar lista acestora, datele transportatorului, data preconizată trecerii frontierei și punctul de trecere.
 
Pe lângă cerere, solicitantul va furniza Serviciului Vamal, în termen de cel puțin 30 de zile până la introducerea bunurilor, următoarele documente:
  • dovada cetățeniei RM, iar în cazul deținerii altor cetățenii – acte de identitate confirmative;
  • dovada deținerii permisului de ședere permanentă/provizorie sau dovada achitării taxelor și impozitelor în interesul statului pe teritoriul căruia s-a aflat;
  • dovada deținerii permisului de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria din care face parte mijlocul de transport supus scutirilor;
  • actul de proprietate asupra automobilului;
  • declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea actelor prezentate și declarația pe propria răspundere că mijlocul de transport nu va fi utilizat în scop comercial;
  • datele de identitate, datele de contact, adresa electronică și adresa de domiciliu sau reședință (de pe teritoriul ambelor state).
 
 
Este important de menționat că obiectele de un personal care nu vor fi incluse în cererea prealabilă vor fi supuse regulilor generale privind modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul RM.
 
De asemenea, proiectul mai prevede că persoana va putea solicita și beneficia de facilități doar o singură dată și pentru o singură unitate de transport, iar obiectele de uz personal pentru necesitățile casnice vor fi scutite de drepturile de import, la fel, în limita unei unități pentru fiecare tip de obiect.
 
Comercializarea, gajarea, donația, leasingul și darea în locațiune a mijloacelor de transport ce au beneficiat de scutiri va fi interzisă pe un termen de 5 ani de la introducerea pe teritoriul țării, cu excepția cazului achitării anticipate a acestora. În caz contrar, beneficiarul va achita toate drepturile de import în vigoare la momentul beneficierii de facilitățile respective.
 
Agenția Servicii Publice va elibera plăci de înmatriculare distincte pentru automobilele respective, iar în cazul depistării în trafic a unui mijloc de transport introdus cu scutiri condus de către o persoană terță, alta decât beneficiarul sau soțul/soția, va fi sancționată contravențional, cu achitarea tuturor drepturilor de import. În acest sens, se propune și completarea Codului contravențional, iar amenzile ar putea constitui între 60 și 90 UC.
 
 De facilitățile descrise vor putea beneficia persoanele care dețin cetățeni RM, au vârsta de 18 ani și în ultimele 48 de luni calendaristice de la depunerea cererii prealabile s-a aflat cumulativ cel puțin 36 de luni în afara țării.
 
În cazul aprobării proiectului de lege, punerea prevederilor acestuia în aplicare este preconizată pentru 1 iulie 2022, prin derogare de la art. 56 (alin.3) din Legea nr. 100/2017. Facilitățile fiscale și vamale acordate conform documentului vor fi aplicate până la 31 iulie 2023.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1198 views

The date of publishing:

29 April /2022 07:58

Domeniu:

Administrare fiscală | Noutăți

Tags:

facilități fiscale și vamale | revenire | diaspora | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon