News

Înrăutăţirea situaţiei principalilor parteneri comerciali din Est afectează economia Moldovei, estimează experţii

Tendinţe îngrijorătoare se atestă în economia moldovenească în primele trei luni ale acestui an, constată Centrul Analitic Independent „Expert Grup” în ultimul număr al publicaţiei „Realitatea Economică”, informează MOLDPRES. Potrivit experţilor, „în luna martie Indicele Compozit Anticipator a coborît la 100 puncte, de la 102,2 puncte în februarie şi respectiv 104,1 puncte în ianuarie”.
Deşi, încă este devreme să concluzionăm dacă tendinţa face parte dintr-un trend de lungă durată, recentele evoluţii ale comerţului exterior, remiteri, dar şi din sectorul bancar nu sînt de bun augur pentru performanţele economice din 2014, constată experţii.
Potrivit acestora, o anumită temperare a activităţii economice este determinată de tendinţele îngrijorătoare ce vin din partea partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din Est. Astfel, în primele două luni ale anului curent, volumul total al exporturilor de bunuri s-a diminuat cu 2 la sută, ca urmare a reducerii livrărilor spre Federaţia Rusă (-28,5%) şi încetinirii exporturilor spre Ucraina pînă la 2,1 la sută. Exporturile de băuturi alcoolice au scăzut cu 41,3 la sută „din cauza restricţiilor aplicate de Federaţia Rusă. Presiunile sînt accentuate de înrăutăţirea situaţiei economice din Rusia, Ucraina, Belarus şi a altor parteneri comerciali din est, fapt ce duce la răcirea cererii pentru exporturile moldoveneşti”. Tendinţele negative din Est au fost parţial compensate de ameliorarea situaţiei economice din ţările UE. Exporturile spre România, Italia şi Germania (principalele destinaţii de export din UE) au crescut în ianuarie-februarie cu 9,5 la sută, 57,3 la sută şi, respectiv, 58,6 la sută, scrie publicaţia economică. Corespunzător, au avansat şi ramurile industriale orientate spre aceste pieţe: fabricarea produselor textile (+36,7%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+19,6%) şi, în special, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (+302%). Fortificarea securităţii economice trebuie să constituie o prioritate fundamentală pentru perioada imediat următoare. Expunerea economiei moldoveneşti la tensionarea situaţiei din Ucraina, dar şi repercusiunile restricţiilor aplicate de Federaţia Rusă ar fi mult mai mici dacă nu ar fi existat o serie de vulnerabilităţi interne fundamentale. Acestea ţin de nivelul înalt al corupţiei şi birocraţia ineficientă din instituţiile publice, sistemul financiar-bancar opac, protejarea ineficientă a drepturilor de proprietate, un sistem judecătoresc ineficient, un sistem energetic învechit şi nediversificat şi un cadru regulator care mai mult constrînge decît facilitează activitatea antreprenorială, apreciază economiştii. Suplimentar, este necesară diversificarea pieţelor externe de desfacere, a fluxurilor imigraţioniste şi a importurilor de resurse energetice. Aceste elemente trebuie să constituie pilonii de bază a eforturilor de fortificare a securităţii economice din perioada imediat următoare, menţionează Expert-Grup. Centrul Analitic Independent anticipează pentru acest an o creştere cu 2,1 la sută a economiei Republicii Moldova, Banca Mondială se aşteaptă la un avans de 2,0 la sută, iar Institutul Naţional de Cercetări Economice – de 3,7 la sută. Ministerul Economiei anticipează o creştere cu 3-4 la sută. „Este o prognoză pe care o apreciez drept conservatoare-realistă, dar într-o anumită conjunctură am putea să atingem o creştere de pînă la 7 la sută”, a declarat recent vicepremierul, Valeriu Lazar, ministru al Economiei.

via www.moldpres.md

articolul original: expert-grup.org

1625 views

The date of publishing:

30 April /2014 16:43

Domeniu:

Noutăți

Tags:

economia | Rusia | Moldova | Export | importul

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon