News

Oamenii de ştiinţă şi cei de afaceri vor elabora în comun proiecte inovaţionale

Cercetătorii ştiinţifici au discutat cu oamenii de afaceri, în cadrul Forumului Ştiinţă-Business, care a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, despre posibilităţile de dezvoltare în comun a proiectelor inovaţionale, bazate pe cercetare şi inovare, informează Moldpres. Evenimentul a fost organizat de către Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT). Cu mesaje de salut către cei prezenţi s-au adresat preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Lazăr şi directorul general AITT, Roman Chirca. Ei au evidenţiat necesitatea aprofundării colaborării productive între mediul de cercetare şi cel de afaceri, accentuînd că doar în asemenea mod vom putea asigura competitivitatea Republicii Moldova pe plan regional şi internaţional. Preşedintele AŞM Gheorghe Duca a subliniat că ideile inovaţionale sînt puţin diferite de cele ştiinţifice.
Transformarea ideilor în bani este inovaţie. Trebuie să păstrăm această conexiune dintre comunitatea ştiinţifică şi mediul de afaceri. Mulţi tineri pleacă peste hotare, unde sînt implementate rezultatele cercetărilor lor. E nevoie să le creăm condiţii, ca ei să poată activa în ţara noastră. Ei generează idei, a constatat Gheorghe Duca.
La rîndul său, preşedintele CCI Valeriu Lazăr a afirmat că este necesar de a acorda suport întreprinderilor pe zona inovaţională şi de transfer tehnologic.
Odată cu semnarea Acordului de Asociere şi a celui de comerţ şi liber schimb cu UE, marea problemă a noastră a devenit competitivitatea. O rezervă enormă vine din sfera produse şi servicii inovative. Deschiderea mea este pentru a facilita interacţiunea dintre inovare şi cercetare şi să regîndim modelul financiar. Trebuie să investim în tehnologii de ultimă generaţie, a accentuat Valeriu Lazăr.
În cadrul forumului au fost înmînate premiile cîştigătorilor concursului „Topul inovaţiilor”, ediţia a V-a. Premiul „Invenţia anului 2014” a fost acordat lucrării „Set de utilaje pentru producerea combustibilului solid din masă vegetală”, elaborată de un grup de cercetători, sub conducerea lui Ion Hăbăşescu, de la Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”. Concursul Topul inovaţiilor este organizat o dată la doi ani de către Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală. În acest an au fost prezentate 49 de inovaţii.

via moldpres.md

1416 views

The date of publishing:

12 December /2014 09:42

Domeniu:

Noutăți

Tags:

cercetari | științifice | afaceri | colaborare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon