News

SIA „Registrul solurilor Republicii Moldova”

Toate informațiile oficiale despre solurile din țara noastră vor fi incluse în sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea sistemului a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali din 17 septembrie 2020.

 

Documentul determină regulile de formare şi ţinere a Registrului solurilor, stabileşte condițiile de înregistrare, actualizare şi radiere a datelor de descriere a învelişului de sol, determină responsabilitatea şi împuternicirile de ţinere a Registrului, precum şi procedura de furnizare şi publicare a informaţiei.

 

Astfel, înregistrarea datelor în Registru va permite acumularea sistematizată de informații, date spațiale și documente colectate din diverse surse ca rezultat al lucrărilor de cercetare a solului, formarea unei surse actuale unice de date care descrie și evaluează starea de calitate a învelișului de sol pe teritoriul țării, asigurarea informațională a autorităților cu informații oficiale și relevante despre sol, precum și informarea publicului despre starea învelișului de sol.

Datele din Registru vor fi utilizate de către persoanele fizice și juridice în limita drepturilor atribuite și nivelului de acces, care vor fi oferite gratuit publicului prin intermediul geoportalului tematic http://soluri.md.

 


Deținătorul Registrului este Î.S. „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului”, iar în calitatea de posesor va fi Agenția Relații Funciare și Cadastru.
Potrivit notei proiectului, pentru elaborarea și menținerea Registrului nu vor fi necesare mijloace financiare suplimentare.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1285 views

The date of publishing:

18 September /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

soluri | Republica Moldova | registru | sistem informaţional

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon