News

Structurile de primire turistică: calitate fără stele

Executivul a aprobat astăzi, 9 decembrie, proiectul hotărârii  pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 643/2003 cu privire la aprobarea Normelor metodologice şi criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei.

Astfel, din Normele metodologice şi criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei  vor fi excluse prevederile ce țin de clasificarea pe categorii a structurilor de primire turistică cu funcții de servire a mesei. Autorul proiectului este Ministerul Economiei și Infrastructurii, care a propus anularea categoriilor (stelelor), clasificarea structurilor fiind asigurată pe tipuri, în funcție de serviciile ce sunt prestate consumatorilor.

 

Astfel, din capitolul III al Normelor noțiunea de „Categorii de clasificare: 1, 2, 3, 4, 5 stele” va fi exclusă de la toate structurile enumerate (restaurant clasice, vânătorești, zahane, lacto-vegetariene sau cu program artistic; berării; baruri; bufeturi etc.).

 

Necesitatea modificărilor propuse derivă din prevederile Legii nr. 231/2010  cu privire la comerțul interior1, care sunt puse în aplicare din 29 iulie 2020, fiind asigurată o abordare echitabilă față de unitățile de alimentație publică amplasate în structuri de primire turistică și cele amplasate în afara unităților de cazare.

 

______________

1 Articolul 11. Alimentaţia publică

(1) Alimentația publică se desfășoară în unități specializate, care se clasifică pe tipuri, în funcție de serviciile prestate consumatorilor.

 

Autorii proiectului consideră că excluderea obligativității de clasificare pe categorii (stele) a structurilor de primire turistică cu funcții de servire a mesei reduce din povara statului asupra mediului de afaceri.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1084 views

The date of publishing:

09 December /2020 14:00

Catalogul tematic

Noutăți | Turism

Tags:

turism | Proiect | alimentaţie publică | cazare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon