Opinii
Arapu: Fără un acord de finanțare cu FMI, agricultorii nu vor beneficia de subvenții majorate
Agricultorii vor beneficia de subvenții majorate doar dacă viitorul Guvern va reuși să semneze un nou acord de finanțare cu FMI.
Declarația aparține ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, și a fost făcută la ședința Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, informează Unimedia.
Potrivit lui Arapu, în cazul în care Guvernul nu va reuși să semneze un nou acord de finanțare cu FMI, Fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli nu va fi majorat.
Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli va putea fi majorat doar dacă viitorul Guvern, după investire, va reuși să semneze un nou Acord de finanțare cu FMI. În caz contrar, vor apărea întrebări cu privire la asigurarea subvenționării existente, a declarat Anatol Arapu.
Explicația ministrului i-a nemulțumit și mai mult pe reprezentanții agricultorilor, care spun că vor relua protestele dacă problema nu va fi soluționată.
Înțeleg că Moldova este în situație dificilă, dar nouă ni se propune să înghițim această situație. Din cauza acestor probleme financiar-bancare producătorii agricoli au ajuns în situația în care cheltuielile sunt mari, procesul de creditare este stopat, subvențiile nu se dau și toate finanțările sunt blocate. Noi suntem cei care suferim cel mai mult.
Sectorul este capitalizat. Dacă rezultatele acestei Comisii nu sunt pe așteptările agricultorilor, noi vom relua protestele sau ne vom alătura la grupările care deja protestează, sau vom forma un partid al agricultorilor, a declarat preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „ UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a ținut să precizeze că, după investire, Guvernul va revizui toate cheltuielile, iar Fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli ar putea fi majorat.
Guvernul se află la etapa de revizuire a tuturor cheltuielilor. Cert este faptul că noi vom reveni la acest subiect, vom vedea care este posibilitatea de realocare a cheltuielilor astfel ca să putem să majorăm Fondul de subvenționare, a declara Candu.
Totodată, în cadrul ședinței comisiei s-a decis ca agricultorii să fie scutiți de TVA în cazul reinvestirii a 75% din venitul obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol.
Discuțiile din cadrul ședinței au vizat și proiectul de lege privind combaterea întârzierii plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare.
Proiectul de lege prevede că termenul de plată se stabilește prin negocierea contractului, excepție la această normă fac carnea, laptele, ouăle, fructele, legumele și ciupercile proaspete, la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor.
Unimedia precizează că, în total, Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a propus spre examinare 6 proiecte de acte legislative, menite să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol în calitate de ramură strategică a economiei naționale.
La ședința de astăzi au participat Ministrul Finanțelor Anatol Arapu, Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Loghin, reprezentanți ai asociațiilor de agricultori și producători agricoli din Republica Moldova.
via | unimedia.info
1567 vizualizări
Data publicării:
06 Iulie /2015 14:10
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Anatol Arapu | acord de finantare | FMI | agricultori | subvenţii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.