Panorama

Bancnota de 50 de dolari din Trinidad & Tobago a fost aleasă "Bancnota anului 2014"

Bancnota de 50 de dolari emisă de Banca Centrală din Trinidad & Tobago a câștigat competiția pentru cea mai bună bancnotă a anului 2014, organizată de către International Bank Note Society (IBNS), scrie Quartz. Designul bancnotei a fost realizat în colaborare cu producătorul britanic De La Rue pentru a comemora a 50-a (de aur) aniversare a Băncii Centrale. Pe bancnotă sunt reprezentate stema țării, un hibiscus de culoare roșie și pasărea cardinal cu aripile desfăcute (similar unui palmier). Pe verso se poate observa un dansator de la carnaval, 2 clădiri gemene ale Ministerului Finanțelor și Băncii Centrale, care de fapt sunt cele mai înalte clădiri din întreaga țară. Banca Centrală din Trinidad & Tobago a lansat noua bancnotă din polimer în luna decembrie a anului trecut. Câștigătoarea a fost aleasă din 30 de bancnote lansate în anul 2014. Selecția depinde de nominalizarea și procesul de votare din partea a 2.000 de membri ai IBNS. Locul secund a fost câștigat de bancnota de 5000 franci din French Pacific Territories, iar locul 3 - bancnota de 10 dinari din Kuwait. Criteriile de selectare a bancnotelor:
  • trebuie să fie emisă către public pentru prima dată în anul curent;
  • trebuie să fie inclusă în registrul IBNS la capitolul "Bancnote noi";
  • trebuie să fie o bancnotă care să fie pusă în circulație (nu se acceptă specimene sau cele care nu se află în circulație);
  • utilizarea reușită a culorilor, a contrastelor este considerat un avantaj;
  • design-urile care țin cont și de trăsăturile moderne de securitate vor avea avantaj ș.a.
Vedeți în continuare imagini cu bancnota câștigătoare și alte 11 care au intrat în finală - bancnote din Polonia, Israel, Thailanda, Kazahstan, Republica Domincană, Tunisia, Vanuatu ș.a. 50 dolari (Trinidad & Tobago) 5000 franci (French Pacific Territories) 10 dinari (Kuwait) 1000 escudos (Cabo Verde) 2000 pesos (Republica Dominicană) 50 shekels (Israel) 10 patacas (Macau) 20 zloți (Polonia) 500 baht (Thailanda) 5 dinari (Tunisia) 2000 vatu (Vanuatu) 1000 tenge (Kazahstan)

via | www.bancamea.md

2413 vizualizări

Data publicării:

25 Mai /2015 17:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

bancnote | competitie | producatori | bani

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon