
Panorama
BCE are în cărţi reducerea tuturor dobânzilor şi finanţarea afacerilor mici şi mijlocii pentru stimularea creşterii economice
Aceasta ar fi prima bancă centrală importantă care ar apela la dobânzi negative la depozite. Măsura va influenţa cursul de schimb, spun sursele citate.Afirmaţiile lor sunt întărite de Peter Praet, membru în consiliul executiv al BCE, care a declarat pentru publicaţia germană Die Zeit că instituţia ar putea reduce sub 0% dobânzile la depozite ca parte a unui pachet de măsuri care ar putea conţine şi operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO) cu ţinte bine stabilite. Acestea din urmă reprezintă o metodă de a oferi mai multă lichiditate băncilor din zona euro cu scopul de a stimula creditarea. Două dintre sursele Reuters au vorbit despre reducerea cu 10-20 de puncte de bază probabil a tuturor celor trei dobânzi ale BCE. Principala dobândă de refinanţare a băncii este în prezent de 0,25%. Dobânzile la depozite sunt deja la 0%. Dacă indicatorul este scăzut şi mai mult, băncile comerciale va trebui să plătească pentru „privilegiul“ de a-şi depozita banii la BCE. Ambele surse se aşteaptă ca prin aceste acţiuni euro să se deprecieze, dar au specificat că BCE nu a calculat cât va fi scăderea şi nu are vreo ţintă în acest sens. Şeful puternicei bănci centrale germane Bundesbank, Jens Weidmann, a anunţat că instituţia sa este pregătită să acţioneze dacă va fi nevoie. Preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat săptămâna trecută că membrii Consiliului Guvernator “nu au nimic împotrivă cu a acţiona data viitoare”, adică în şedinţa din 5 iunie. Aceştia vor însă să vadă mai întâi proiecţiile economice la zi ale specialiştilor BCE.
Dobânzile negative la depozite sunt o posibilă opţiune într-un mix de măsuri. Pregătim mai multe lucruri. Am putea împrumuta din nou bani băncilor pentru un interval mai mare de timp, posibil cu condiţii ataşate, a spus Praet pentru Die Zeit.Fără printarea de bani pentru achiziţii de active, aşa cum fac americanii El nu vede însă BCE aplicând vreun program de ajustare cantitativă precum Rezerva Federală americană – adică să cumpere active cu bani printaţi special în acest scop – decât dacă condiţiile economice se deteriorează semnificativ. Inflaţia este la 0,7%, sub “cota de pericol” de 1%, aşa cum o descrie Draghi. Ţinta de inflaţie a BCE este de puţin sub 2%. Dacă decide să reducă dobânzile, BCE ar putea lansa linii de finanţare de genul LTRO sau ar putea aplica un program de achiziţii de pachete de împrumuturi pentru companiile mici şi mijlocii garantate cu active. Operaţiunile de refinanţare ar veni cu condiţia ca băncile să majoreze semnificativ creditarea către afacerile mici şi mijlocii. Scadenţa acestor LTRO-uri ar putea fi mai mare de trei ani, cum a fost cea a operaţiunilor de acelaşi tip prin care BCE a prevenit o criză de creditare pe piaţa interbancară în 2011 şi 2012. Dacă vor fi alese, achiziţiile de pachete de credite pentru afaceri mici şi mijlocii vor fi introduse spre sfârşitul anului. Finanţarea acestor companii este importantă doarece ele reprezintă coloana vertebrală a economiilor zonei euro.
via www.zf.ro
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1034 vizualizări
Data publicării:
16 Mai /2014 09:59
Domeniu:
Noutăți
Etichete:
depozite | dobînzii bancare | BCE
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.