12
02 2016
459

Costul de împrumut al Marii Britanii la minim istoric , de peste zece ori sub cel din secolul XVII

Costul la care se împrumută Marea Britanie a scăzut la un nou minim istoric joi, de 1,29%, în contextul temerilor privind economia globală, dobânda actuală fiind de peste zece ori mai mică decât camăta plătită de regi în secoul al XVII-lea, la debutul pieţei.

Randamentul a coborât joi la un minim istoric de 1,29% pentru obligaţiunile pe zece ani, considerate de referinţă pentru costurile de împrumut ale Marii Britanii, potrivit Reuters.

Cererea ridicată pentru obligaţiunile britanice, deşi conduce la un cost mai redus al statului cu datoria, reflectă temerile investitorilor, care evită plasamentele considerate mai riscante, dar şi cu randamente mai ridicate.

Costurile de împrumut pe care le plătesc autorităţile de la Londra sunt cele mai mici încă de la debutul acestei pieţe, în secolul XVII, potrivit editorului Sky News Ed Conway, citat de publicaţia The Guardian.

Este puţin probabil ca regii britanici să se fi putut împrumuta mai ieftin. Nu-şi plăteau frecvent datoriile, din cauza costurilor ridicate ale vieţii de la curte şi ambiţiilor militare, notează The Guardian.

Potrivit Universităţii din Reading, regii medievali se împrumutau la dobânzi care puteau ajunge şi la 40% în timp ce război.

Dobânzile medievale pot fi dificil de identificat, deoarece acestea trebuiau mascate pentru a ocoli interdicţia Bisericii în ce priveşte camăta, dar am ajuns la concluzia că regii putea împrumuta la o dobândă anualizată de 15% când finanţele statului erau stabile, dar această dobândă ar putea urca la peste 40% în perioade de presiune financiară, mai ales în perioade de război au afirmat academicienii Reading.

via | www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.