Panorama

Germania contemplă reducerea impozitelor deoarece veniturile din taxe depăşesc aşteptările

În timp ce majoritatea guvernelor din Uniunea Europeană fac eforturi să-şi reducă deficitul bugetar, Germania, cea mai mare economie europeană şi cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele româneşti, contemplă reducerea taxelor, în condiţiile în care veniturile din taxe cresc, câteodată peste aşteptări. Veniturile din taxe din Germania au crescut cu 7,2% în martie, în ritm anualizat, şi cu 3,7% în primul trimestru, mai rapid decât ritmul de 3,3% la care observatorii se aşteaptă pentru ansamblul întregului an, scrie The Wall Street Journal. Unul din motivele acestor creşteri este nivelul redus al şomajului. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, mentorul cancelarului Angela Merkel, a sugerat că este deschis ideii reducerii taxelor pe venit dacă se va ajunge la un acord în „marea coaliţie“ de guvernare care să nu compromită disciplina fiscală, notează thelocal.de. Discuţiile vin în contextul în care gospodăriile germane poartă una dintre cele mai mari poveri fiscale din Europe, iar partenerii internaţio­nali cer ţării să stimuleze cererea internă pentru a ajuta la creşterea celorlalte econo­mii exportatoare din zona euro mai mici şi necompetitive. Peter Ramsauer, membru al alianţei conservatoare conduse de Merkel şi preşe­din­tele comisiei economice a parlamen­tului, a declarat că a venit timpul ca nemţii de rând să fie recompensaţi pentru că au muncit din greu. Unii economişti consideră că din cauza taxelor mari şi a contribuţiilor la sistemele de protecţie socială consumul din Germania este anemic, cu toate că şomajul este la cel mai redus nivel de după reunificarea ţării, iar economia creşte.
Creşterea constantă a poverii fiscale din Germania este unul dintre factorii care stau în spatele consumului slab, afirmă ana­lis­tul Dirk Schumacher de la Goldman Sachs.
Germania s-a plasat anul trecut pe locul doi în rândul statelor OCDE în funcţie de povara taxelor pe venit şi a altor impozite care apasă pe salariile pe care este construit sistemul de asigurări sociale al ţării. Bugetul sectorului public german este pe echilibru din 2012. De asemenea, guvernul lui Merkel intenţionează să aducă datoria ţării de la 78,4% din PIB anul trecut la 65% din PIB în 2018.
Ministrul de finanţe are suficienţi bani acum şi ar trebui să dea aceşti bani înapoi angajaţilor, care în schimb vor cheltui mai mult dacă vor avea mai mulţi bani în buzunare, spune Thilo Schaefer, colabora­tor al institutului de cercetare IW.
Cei care promovează în parlament reducerea taxelor apreciază că cel mai lejer mod de a face aceasta este îndreptarea unei aberaţii legislative prin care persoanele care primesc prime trec automat într-o altă categorie de impozitare şi ajung să primească, din cauza taxării, mai puţini bani la salariu decât ar fi primit dacă nu ar fi încasat prima. În 2012, guvernul anterior al lui Merkel a încercat să retragă aşa-numita „creştere de taxe pe ascuns“, care a adus venituri supli­mentare de 3 miliarde de euro pe an. Eforturile s-au împotmolit în camera supe­rioară a parlamentului, unde formaţiunile de centru-stânga deţineau majoritatea. Însă acum conservatorii şi membrii de stânga ai coaliţiei de guvernare conduse de Merkel de arată în favoarea eliminării anomaliei, principalele întrebării fiind când să se facă şi cum să fie acoperit golul care ar rămâne în buget.
Dacă avem spaţiu de manevră la buget şi voinţă din partea partenerilor de coaliţie, atunci eu voi fi ultimul care va sta în calea eforturilor, a spus Schäuble cu privire la rezolvarea problemei anomaliei.
Venerabilul politician este cel care a condus acţiunile Germaniei de a impune reduceri drastice de cheltuieli în ţările paralizate de datorii din zona euro.

via www.zf.ro

1627 vizualizări

Data publicării:

29 Aprilie /2014 10:27

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

germania | taxa | impozit | economia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon