Panorama

Țările unde este cel mai greu să fii angajat. Cum se plasează Moldova

Un clasament mondial privind drepturile lucrătorilor a fost lansat recent de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC). Acesta costată că țările din Africa sunt cele mai rele locuri pentru a fi angajat. Țările au fost evaluate pe o scară de la 1 ( cel mai bun) la 5 ( cel mai rău) și au fost analizați 97 de indicatori. Raportul evaluează drepturile de muncă ale angajaților din 139 de țări. Astfel, cel mai bine se plasează Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Muntenegru, Olanda, Slovacia, Suedia. Totodată, cele mai bune aprecieri le-a obținut Uruguay, Africa de Sud, precum și Togo, o țară situată în Africa de vest.
Țări precum Danemarca și Uruguay au condus clasamentul, datorită legislației privind protecția muncii. Probabil, surprinzător, dar unele state dezvoltate, precum Grecia, Statele Unite și Hong Kong au rămas în urma topului. Nivelul de dezvoltare al unei țări s-a dovedit a fi un indicator slab dacă acesta nu respectă drepturile fundamentale la negociere colectivă sau condiții decente pentru a munci, a declarat secretarul general al ITUC Sharan Burrow, citat de Washington Post.
La polul opus, țările din Africa Centrală, Libia, Palestina, Somalia, Sudan, Siria, Ucraina, Alegeria, Bangladesh au acumulat cele mai multe critici, și respectiv nota 5 pe acestă scară de evaluare. Republica Moldova a fost plasată în categoria țărilor apreciate cu nota 2, alături de Noua Zeelandă, Federația Rusă, Portugalia, Elveția, Spania. Țara vecină - România - a fost inclusă în categoria țărilor care au acumulat nota 3. Potrivit datelor ITUC Global, aproape două treimi din angajați doresc ca guvernele din țările unde lucrează să facă mai mult pentru a respecta drepturile lor.

via agora.md

1357 vizualizări

Data publicării:

27 Mai /2014 09:57

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon