30
08 2022
469

Donațiile de certificate valorice în scopuri filantropice. Aspecte fiscale

Agentul economic „X” oferă unei organizații necomerciale, cu titlu de donație în scopuri filantropice, certificate valorice cadou emise de acesta. Are dreptul agentul economic să recunoască la deducere cheltuielile suportate pentru efectuarea acestor donații? Cum urmează a fi reflectate în Declarația VEN12 sumele respective?
 
Prin noţiunea de activitate filantropică se înţelege acordarea de ajutor material benevol, imparţial şi necondiţionat sau prestarea de servicii gratuite de către persoane fizice sau juridice pentru o persoană (un grup de persoane), fără a cere în schimb vreo recompensă, plată sau executare a anumitor obligaţii şi fără a obţine vreun profit (art. 1 alin.(1) din Legea nr. 1420/2002 cu privire la filantropie şi sponsorizare).
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

CLASSIC

1499 lei

PREMIUM

2299 lei

 

1 comentarii

avatar
buna ziua. situatia analizata este una generata de lacuna legislativa (in HG 693/ 2018 si in OMF 153/ 2017), or certificatul despre care se vorbeste este un instrument de plata (a se vedea HG 141/ 2019). Astfel, in esenta sa operatiunea in cauza (donatia certificatelor valorice) este mai degraba donatie baneasca (formele donatiei le gasiti in p. 60 din HG 693) urmata ulterior de o tranzactie ordinara de vinzare-cumparare. Intelegem ca autorul incearca sa rezolve situatia livrata in intrebare, insa autorul nu poate ignora toate normele fiscale referitor la donatiile filantropice in forma nebaneasca(de principiu prevederile p. 64 din HG 693). concluzionam ca beneficiarul consultatiei nu va intelege in acest caz cum sa completeze declaratia VEN12, or rd 03037 din VEn12 are norme de completare. pentru solutionarea corecta a situatiei adresarea (intrebarea) trebuie facuta nu MF ci Guvernului (de competenta caruia este interpretarea HG 693/ 2018). cu stima, gn
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.