image

Merită riscul? Pirateria software prezintă riscuri mari!

Moderator:

Oksana Buga

Tags:

software | securitatea informaţională | publicitate

BSA | Alianța Software este principalul avocat la nivel mondial pentru industria de software. Este o asociație de companii de talie mondială, care investesc miliarde de dolari anual pentru a crea soluții software care dau un imbold pozitiv economiei și îmbunătățesc viața modernă. Prin relațiile guvernamentale international de aplicare a proprietății intelectuale și activității educaționale, BSA extinde orizonturile lumii digitale și construiește încrederea în noile tehnologii, astfel îmbunătățindu-le. Merită riscul? Utilizarea de software nelicențiat sau piratat constituie o încalcare a drepturilor de autor. În Republica Moldova, art. 54 din Legea № 193 privind dreptul de autor și drepturile conexe din data de 02.07.2010 contemplă datoriile civile, administrative și/sau penale. Încălcarea drepturilor de autor de software include utilizarea neautorizate, copierea și distribuția de software care este interzisă de legislația locală. În plus, răspunderea juridică pentru încălcarea drepturilor de autor se poate extinde asupra persoanelor fizice (de exemplu top management, manageri IT și alți angajați) cât și asupra companiilor. În conformitate cu art. 96 din Codul Administrativ, răspunderea administrativă pentru încălcarea drepturilor de autor ar putea consta într-o amendă de până la 3.000 de lei în cazul persoanelor fizice și o amendă de până la 7.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Încălcarea drepturilor de autor poate aduce, de asemenea, răspundere penală în baza art. 185/1 din Codul penal. Răspunderea penală poate constitui o amendă de până la 100.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de la 3 până la 5 ani în cazul persoanelor fizice, și de o amendă de până la 200.000 de lei, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de 1 până la 5 ani sau lichidare, în cazul companiilor. Mai mult, titularii de drepturi în mod legitim pot primi despăgubiri prin căi de atac pentru prejudiciile cauzate de încălcarea drepturilor lor de autor. Compensarea pagubelor se poate ridica până la 500.000 de lei. Puteți reduce riscul legat de software piratat prin stabilirea unui proces intern de achiziții software, implementare, utilizare și management în cadrul organizației dvs. Mai jos găsiți un ghid simplu, pas cu pas, despre cum puteți verifica dacă software-ul este legal. Pentru mai multe informații despre Software Asset Management (SAM) și sfaturi practice despre cum să gestionați licența unui software, vă rugăm să accesați site-ul www.bsa.org sau să ne contactați la numărul (022) 542742 și vă vom oferi asistența necesară. Revizuiți software-ul instalat in rețeaua Dvs. IT. Colectați informații despre produsele software instalate la fiecare PC și Server puse la dispoziția Dvs.
  • Toate PC-urile/Serverele (ex. Departamentul de Finanțe PC1)
  • Numele produselor
  • Versiunea
  • Titularul drepturilor de autor a software-ului
  • Tipul licenței
  • Data de expirare a licenței (daca este aplicabil)
Combinați software-rile instalate cu numărul de licențe achiziționate prin surse diverse și furnizori. Este necesar să faceți inventarierea materialelor care sunt în corelație cu software-urile la computer-ile Dvs., incluzând:
  • Toate discurile, sau alte dispozitive media de stocare, folosite la instalarea programelor la aparatele Dvs.;
  • Toate manualele originale și documentele de referință;
  • Toate documentele de licență; și
  • Toate conturile de plată, documente de cumpărare ca dovadă și alte documente care justifică legitimitatea software-urilor Dvs. Acestea includ și conturile de plată a computer-ilor și alte aparate care au fost vândute Dvs. cu software prestabilite.
Acum că sunteți la curent cu software-urile instalate în rețeaua IT a companiei Dvs., este timpul să combinăm software-urile cu documentele de licență. Dacă aveți licențe limitate, trebuie să achiziționați licențe adiționale pentru software-urile de care aveți nevoie și să ștergeți software-urile de care nu aveți nevoie.
Evaluați opțiunile pentru a vă asigura că sunt în conformitate cu licența. Dacă este necesar, BSA vă poate ajuta să obțineți persoana de contact a celui mai apropiat oficiu și reprezentanții acestuia, care vă pot redirecționa către distribuitorii produselor sale. Ați putea contacta distribuitorul local de software pentru consultanță și ofertele de preț a opțiunilor disponibile pentru procurarea licenței lipsă. Pe lângă riscurile legale, utilizarea software-ului piratat (de obicei descărcat ilegal de pe internet) poate duce la riscuri de ordin tehnic, economic și de securitate. Utilizatorii software-urilor piratate pun în pericol datele sale personale, securitatea financiară, chiar și reputația acestora. BSA este devotată atât în sensibilizarea utilizatorilor despre pericolul utilizării software-urilor piratate, cât și în protejarea drepturilor de autor a membrilor săi cu jurisprudența în vigoare. În cazul în care sunt necesare informații suplimentare, vă rugăm telefonați la linia fiebinte BSA InfoMoldova@bsa.org +373 (022) 542742, să expediați un e-mail la InfoMoldova@bsa.org sau să vizitați site-ul www.bsa.org
icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon