Întrebări și răspunsuri

28.21.38. Când apare dreptul la deducerea TVA aferentă importului de servicii?

În conformitate cu prevederile art.102 alin.(1) din Codul fiscal, se permite deducerea TVA la serviciile importate, procurate de către subiecții impozabili pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător, pentru sumele TVA achitate sau care urmează a fi achitate la buget, pentru serviciile menționate, în conformitate cu art.115 din Codul menționat. 

 

 Potrivit art. 115 alin.(2) lit. b) al CF, fiecare subiect impozabil trebuie să verse la buget suma T.V.A., care urmează a fi achitată pentru fiecare perioadă fiscală, cel tîrziu la data stabilită pentru prezentarea declaraţiei pe această perioadă, cu excepţia achitării T.V.A. în buget pentru serviciile importate, a căror achitare se face la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost importat sau achitat serviciul, în funcţie de ce a avut loc mai înainte. 

 

 Prin urmare, dreptul la deducerea a TVA aferent serviciilor de import survine în perioada fiscală în care a avut loc importul serviciilor, achitarea serviciilor sau achitarea TVA aferentă acestora la buget, în dependență de ce are loc mai înainte. 

 

 [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător şi modificarea unor acte normative nr. 60 din 23.04.2020]

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1455 vizualizări

Data publicării:

11 August /2020 09:41

Catalogul tematic

T.V.A. | Administrare fiscală | Legislație fiscală

Etichete:

TVA | Cod fiscal | buget | activitate de intreprinzator

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon