Новости

Costul muncii „la negru” și salariilor „în plic”

În rezultatul activităților desfășurate de către Serviciul Fiscal de Stat în domeniul prevenirii și contracarării fenomenului muncii „la negru” și a practicii de achitare a salariilor „în plic”, în primele 9 luni ale anului curent au fost calculate suplimentar la buget încasări aferente plăților salariale și penalităților în sumă totală de 20,9 mil. lei, dintre care au fost achitate 4,9 mil. lei.

 

Potrivit Raportului publicat recent de autoritatea fiscală, în perioada ianuarie-septembrie curent au fost adoptate 285 de decizii privind încălcarea legislației ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

 

Astfel, pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă au fost calculate suplimentar pentru plata la buget:
  • 2, 8 mil.lei – impozit pe venit reținut din plățile salariale (cu 1,7 mil. lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent)
  • 6,3 mil. lei – contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii (în creștere cu 3,2 mil. lei)
  • 2, 2 mil.lei – prime de asigurare obligatorie de asistență medicală (sporind cu 1,2 mil. lei)
  • 9,5 mil. lei – penalități şi amenzi aplicate.

 

 

Datele din Raport mai arată că veniturile în BPN administrate de SFS din impozitul pe venit din salariu au înregistrat o creștere cu 23,13% comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar la BASS și FAOAM încasările au sporit cu câte 15,8 %.

 

Amintim, în scopul descurajării fenomenului utilizării muncii nedeclarate, trimestrial, în baza criteriilor de risc, sunt selectați și monitorizați contribuabilii înregistrați în calitate de plătitori TVA care declară salarii mai mici decât salariul minim garantat și care raportează livrări considerabile fără declararea salariaților. În acest context, pentru primele 9 luni ale anului 2021 au fost efectuate 220 de vizite fiscale la asemenea agenți economici, iar în adresa a 1050 de contribuabili care au declarat salarii mai joase decât salariul minim garantat au fost expediate scrisori de sensibilizare.

 

În același timp, pentru promovarea politicilor de educație juridică şi civică a salariaților, informarea şi consultarea celor interesați în aplicarea corectă şi eficientă a legislației în domeniul relațiilor de muncă, SFS a efectuat în această perioadă vizite fiscale la 5050 agenți economici, a organizat 18 seminare privind aplicarea legislației, precum și un seminar de instruire a funcționarilor fiscali.

 

După cum se menționează în Raport, în procesul de planificare și efectuare a controalelor fiscale pentru 9 luni ale anului 2021 au fost examinate riscurile aferente comportamentului fiscal și nivelul de conformare voluntară a contribuabililor, inclusiv celor aferente corectitudinii declarării plăților salariale.

 
Acțiunile au fost realizate în conformitate cu Regulamentul comun privind activitatea echipelor multidisciplinare, în scopul realizării obiectivului „Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor și contracarării fenomenului „muncii la negru” din Planul de acțiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” și „muncii la negru”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.477/2011.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1138 просмотры

Дата публикации:

27 Октябрь /2021 07:58

Тематика:

Налоговое администрирование | Новости

Ключевые слова

munca la negru | salarii în plic | buget | penalități

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon