Новости

La “Moldova ICT Summit 2014” a fost propusă crearea parcurilor tehnologice IT

Cel mai important eveniment din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor al anului, “Moldova ICT Summit 2014”, şi-a început astăzi lucrările la Chişinău cu o reuniune guvernamentală la care au participat membri ai Executivului şi Parlamentului, ambasadori, parteneri de dezvoltare, top manageri din sectorul IT, experţi din ţară şi de peste hotare, exponenţi ai mediului academic şi ai societăţii civile, transmite MOLDPRES. Reuniunea se va desfăşura în perioada 13-15 mai, fiind focusată pe dezvoltarea competitivităţii sectorului TIC, încurajarea inovaţiei şi promovarea IT în calitate de factor determinant al dezvoltării economice durabile. În deschiderea Summit-ului, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a prezentat în premieră Pachetul de acţiuni pentru sporirea competitivităţii industriei IT, elaborat de MTIC cu suportul partenerilor de dezvoltare şi al consultanţilor internaţionali.
Prin acest set de acţiuni se urmăreşte asigurarea unui mediu cît mai favorabil pentru creşterea industriei tehnologiei informaţiei. Ca măsură de intervenţie eficientă MTIC propune crearea în R. Moldova a parcurilor tehnologice IT, unde va fi aplicat un impozit unic din venitul de vînzări. Astfel, vor fi lichidate barierele administrative şi simplificate procedurile de administrare fiscală. O noutate este şi crearea Centrelor de excelenţă pentru asigurarea sectorului IT cu specialişti de înaltă calificare, a informat Pavel Filip.
Prim-ministrul Iurie Leancă s-a referit în discursul său la importanţa aplicării tehnologiilor informaţionale în sistemul educaţional.
Tehnologiile oferă în egală măsură tinerilor şi adulţilor posibilităţi nelimitate de învăţare, iar şcoala trebuie să fie printre primele instituţii ce trebuie să se adapteze la progresul tehnologic. Este un moment decisiv pentru sistemul educaţional al R. Moldova în care exploatarea eficientă a tehnologiilor poate genera o schimbare calitativă în plan social şi economic, fapt ce ne-ar asigura competitivitate pe plan mondial. A nu valorifica acest domeniu înseamnă a rata o şansă unică. Avem nevoie de un sector TIC puternic şi capabil, iar Guvernul este dispus să contribuie şi în continuare la dezvoltarea industriei IT şi la atragerea investiţiilor în ramura dată care este prioritară pentru dezvoltarea ţării, a menţionat Iurie leancă.
Programul Summit-ului prevede mai multe sesiuni tematice, la care speakeri locali şi internaţionali, reprezentanţi ai unor companii cu renume, vor împărtăşi experienţe de succes, viziuni inovatoare şi bune practici de dezvoltare a unei societăţi informaţionale moderne bazate pe cunoaştere. "Moldova ICT Summit 2014" este organizat pentru a cincea oară consecutiv de către Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC şi Proiectul USAID CEED II, în parteneriat cu alte agenţii guvernamentale şi companii private.

via www.moldpres.md

1886 просмотры

Дата публикации:

13 Май /2014 13:46

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

ICT | IT | tehnologii | Conferinţă

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon