Новости

Programul de conformare pentru anul 2021: domeniile prioritare

Serviciul Fiscal de Stat a identificat domeniile prioritare pentru monitorizare pe parcursul anului 2021. Potrivit Programului de conformare al contribuabililor pentru anul curent, autoritatea fiscală va acorda o atenție sporită următoarelor domenii din economia națională evaluate cu un nivel ridicat de neconformare fiscală:
  • Comerțul cu amănuntul și cu ridicata
  • Servicii de înfrumusețare/îngrijire și sănătate
  • Comerțul electronic
  • Servicii imobiliare
  • Industria extractivă
  • Fabricarea mobilei
  • Transport, întreținere și repararea autovehiculelor.
 
Comparativ cu anul 2020, lista a fost extinsă cu serviciile imobiliare, industria extractivă și fabricarea mobilei, iar domeniul construcției, inclus în Program pe parcursul ultimilor ani, a fost exclus.
 
Lista segmentelor prioritare a fost elaborată în baza analizei scorului mediu de risc înregistrat de contribuabili, corespunzător segmentului din economia națională, precum și din baza rezultatelor acțiunilor de administrare fiscală aplicate pe parcursul anilor 2019-2020.
 
Potrivit documentului, dintre cei 155693 de agenți economici din diferite sectoare activitatea cărora a fost analizată de SFS cel mai înalt scor mediu de risc revine industriei extractive, industriei prelucrătoare, producției de furnizare a energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, construcții, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor și transportului.
 
Astfel, în domeniul comerțului cu amănuntul și ridicata activitățile de monitorizare vor viza depozitele en gros, comerțul cu amănuntul și ridicata a mărfurilor industriale și a produselor alimentare, precum și comerțul cu amănuntul și ridicata a materialelor de construcție/materialului lemnos.
 
În domeniul serviciilor de înfrumusețare/îngrijire și sănătate vor fi monitorizate centrele stomatologice și cele de chirurgie estetică, iar în domeniul serviciilor imobiliare – agențiile imobiliare.
 
La transport, întreținerea și repararea autovehiculelor verificările se vor axa pe următoarele activități: centrele de asistență tehnică, spălătoriile auto, transportul auto de călători în folos public în regim de taxi, transportul interurban și transportul internațional de călători și bagaje.
 
De asemenea, din domeniul agriculturii vor fi supuse verificărilor ramurile apiculturii, pescuitului și acvaculturii, cultivării plantelor din culturile permanente și nepermanente și cultivării materialului săditor. Totodată, având în vedere faptul că agenții economici din domeniul agriculturii au fost afectați de secetă, tratamentele de conformare se vor axa pe informarea și suportul agenților economici în vederea conformării voluntare, manifestate prioritar prin organizarea ședințelor de conformare și a seminarelor.
 
Principalele riscuri identificate în domeniile menționate se referă la achitarea „salariului în plic” și „munca la negru”, neprezentarea sau prezentarea tardivă a dărilor de seamă, neutilizarea echipamentelor de casă și control pentru acordarea serviciilor, desfășurarea activității fără înregistrare la organele competente, ponderea mică a fondului de salarizare în raport cu venitul declarant, nereflectarea în contabilitate a veniturilor real încasate și desfășurarea activității fără acte permisive.
 
Suplimentar la domeniile stabilite pentru anul 2021 ca fiind prioritare pentru monitorizare prin prisma Programului de conformare, vor fi monitorizate suplimentar transmiterea în locațiune a bunurilor imobile și veniturile obținute de către persoanele fizice din jocurile de noroc și serviciile prestate în adresa companiilor nerezidente.
 
Rezultatele Programului de conformare a contribuabililor pentru nouă luni ale anului 2020. 
author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1577 просмотры

Дата публикации:

14 Январь /2021 08:01

Тематика:

Налоговое администрирование | Новости

Ключевые слова

conformare fiscală | program | SFS | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon