Новости

Webinare INCOTERMS-2020 pentru mediul de afaceri

Peste 100 de specialiști din domeniul comerțului internațional din Moldova vor beneficia de instruiri gratuite despre INCOTERMS 2020, organizate de Camera de Comerț și Industrie (CCI) cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.   
 
INCOTERMS conține termenii comerciali internaționali elaborați de Camera Internațională de Comerț (CIC) și reprezintă un îndrumar deosebit de util, care permite definirea exactă a obligațiilor părților în contractele de vânzare-cumpărare internaționale. Primul set de clauze INCOTERMS a fost publicat de către Camera Internațională de Comerț în 1936, iar începând cu anul 1980 regulile INCOTERMS se modifică o dată la 10 ani.

 

Acest eveniment este organizat de CCI a RM, ca membru al CIC, care este autorul oficial al condițiilor de livrare Incoterms și deține drepturi exclusive pentru instruire și distribuirea publicației INCOTERMS, – a  menționat Sergiu Harea, Președintele CCI. –
 

Seminarul este primul din seria cursurilor INCOTERMS pe care noi le vom organiza pe platforma Academiei Exportatorilor a CCI. Academia Exportatorilor reprezintă o platformă de servicii de consultanță și traininguri specializate oferite atît exportatorilor cu experiență, cît și companiilor care doresc să își extindă activitatea pe noi piețe”.

 

Președintele Camerei din Moldova a mai anunțat și faptul că CCI a RM a semnat recent un Acord de colaborare cu Academia CIC, care oferă programe de instruire și certificare internaționale online în domeniul normelor și standardelor comerciale, inclusiv Incoterms, dar și pe alte subiecte precum tehnici de finanțare a comerțului, certificare în import/export, soluții de e-facturare în comerțul internațional, reglementările și conformitatea în comerțul internațional, etc.

 

Radu Vrabie, Directorul Adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) a menționat că această serie de webinare INCOTERMS sînt foarte importante pentru mediul de afaceri, mai ales acum când relațiile comerciale sînt însoțite de mai multe riscuri din cauza situației pandemice.

 

El a menționat că datorită suportului Programului USAID aceste webinare sunt gratuite pentru participanți (este necesară doar înregistrarea pe platforma de conferințe video Zoom).

 

Programul USAID a contribuit deja la crearea Portalului de Informații Comerciale al RM www.trade.gov.md, la modernizarea Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal și va continua să susțină inițiativele orientate spre facilitarea comerțului internațional al Republicii Moldova și dezvoltarea mediului de afaceri.

Este planificată desfășurarea a trei webinare, două în limba rusă și unul în română.

 

Primul webinar a fost ținut de Nicolai Larin, un formator cu certificare CIC pe probleme legate de regulile INCOTERMS®2020 în Ucraina, conducătorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor, expert în domeniul comerțului internațional.

 

După cum cunoașteți, începînd cu 1 ianuarie 2020 a fost introdusă o nouă versiune a regulilor Incoterms-2020 la nivel internațional. Regulile Incoterms sînt elaborate și emise de către Camera Internațională de Comerț (CIC Paris) de peste 80 de ani. Ca esență, noua ediție conține modificări doar ale condițiilor  de livrare, dar care s-au reflectat în mod cardinal atît în condițiile „vechi” de livrare, cît și în structura regulilor”, – a  precificat Larin.

 

Scopul acestor schimbări, conform CIC, este de a sprijini vînzătorii și cumpărătorii în alegerea potrivită a condițiilor de livrare în procesul de încheiere a contractelor economice internaționale, în conformitate cu regulile INCOTERMS, care ar urma clar obiectivele contractului și intențiile părților, de a satisface așteptările și a reduce la minimum riscurile în comerț.

 

 În acest context, noile reguli conțin mai multe scheme care dezvăluie nu numai esența fiecărei condiții de livrare, dar și demonstrează în mod clar și evident principalele diferențe atunci cînd se aplică una sau altă regulă INCOTERMS de către părți în comerțul exterior. Explicațiile pentru utilizatori incluse în noua versiune a regulilor INCOTERMS-2020 descriu mai detaliat practica aplicării unui anumit termen al regulilor INCOTERMS-2020.

 

De asemenea, au fost modificate și regulile FCA (Franco transportator) privind utilizarea acreditivului documentar și transportul maritim al mărfurilor. Condițiile de asigurare au fost revizuite în mod semnificativ în conformitate cu condițiile de livrare CIF (Cost, asigurare și navlu) și CIP (Transport și asigurare plătite până la). A fost introdus un nou termen DPU (Livrare la locul descărcării), care a înlocuit termenul mai puțin utilizat în comerțul internațional DAT (Livrare la terminal), au fost în mod substanțial revizuite articolele ce țin de obligațiunile de vânzător și cumpărător în conformitate cu cei 11 termeni ai regulilor INCOTERMS-2020.

Acestea sunt doar unele modificări în regulile INCOTERMS din ediția 2020 în comparație cu regulile INCOTERMS-2010 

 

Cel de-al doilea și al treilea webinar se vor desfășura pe 3 iulie și, respectiv,  9 iulie, participarea fiind gratuită. 


via | www.nathaninc.com

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Торгово Промышленная Палата Республики Молдова

1605 просмотры

Дата публикации:

01 Июль /2020 08:03

Тематика:

Новости

Ключевые слова

USAID | CCI | webinar | INCONTERM 2020 | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon