Разное

Motivarea angajaților: importanța ei și ce soluții au managerii

Pentru a fi profitabila si a avea viitor, o afacere trebuie sa indeplineasca o serie de conditii esentiale: sa aiba manageri competenti, angajati dedicati, o misiune bine stabilita si sa aduca inovatii in mod constant.

Dintre toate aceste conditii, una este mai mereu lasata la coada: motivarea angajatilor. In articolul urmator iti vom arata de ce este importanta aceasta conditie si cum pot managerii sa adune in jurul lor oameni motivati si sa-i pastreze asa cat mai mult timp.
 
A. Importanța motivării angajaților

 
Inainte de toate, trebuie sa aflam de ce este atat de importanta motivarea angajatilor. Pe scurt, in varianta cea mai simpla, angajatii trebuie sa fie motivati ca sa lucreze cat mai bine si sa-si depaseasca limitele, trecand dincolo de responsabilitatile stabilite in contractul de munca. Asta inseamna ca obiectivele de afaceri stabilite de companie au sanse tot mai mari sa fie indeplinite. Iata, pe scurt, cateva motive care subliniaza importanta unor angajati multumiti:
 

●    angajatii sunt mai eficienti;
●    apare satisfactia la locul de munca;
●    se creeaza o echipa sudata si productiva;

●     talentele raman in companie;
●    angajati capabili preiau responsabilitati mai mari;
●    mediu de lucru este propice dezvoltarii.
 
B. Semnele lipsei de motivație la locul de muncă
 
Lipsa de motivatie poate sa imbrace mai multe forme. Unele dintre ele sunt usor de observat, altele pot fi interpretate gresit si cele mai multe sunt atat de subtile incat un manager trebuie sa stie de la bun inceput ce cauta, ca sa-si dea seama de ele. Iata care sunt cele mai importante sapte semne care te anunta ca un angajat nu mai este motivat suficient sa lucreze pentru compania ta:
 
1. Productivitate redusă
 
Este cel mai vizibil semn al unui angajat demotivat: nu mai lucreaza eficient, rateaza termenele-limita, se pierde in detalii lipsite de importanta sau are nevoie constanta de indicatii suplimentare. Dar cum calculezi eficienta?

Pentru ca nu toate rezultatele pot fi cuantificate ca intr-o fabrica - atatea suruburi facute intr-un anumit interval - poti evalua productivitatea pe o perioada mai lunga. Daca aceasta scade indiferent de factorii de la birou, inseamna ca ai un angajat care nu mai este motivat.
 
2. Grad ridicat de absenteism
 
Aici lucrurile sunt cat se poate de clare: un angajat demotivat va intarzia tot mai des la birou, va gasi scuze sa lucreze de acasa si va fi mereu ocupat sau indisponibil atunci cand sunt programate sedinte. La fel de importante sunt si absentele - motivate sau nemotivate - de la birou.

Te suna de multe ori sa-ti spuna ca s-a imbolnavit sau ca are o problema grava? Sunt intr-adevar sanse sa spuna adevarul, dar daca se repeta de prea multe ori, inseamna ca omul nu mai are nicio tragere de inima sa vina la lucru.
 
3. Modificări comportamentale și de personalitate
 
Un alt semnal de alarma legat de starea de spirit a angajatilor si de nivelul de motivare a acestora este modul in care se comporta in comunitatea de la locul de munca.

Cel mai bun exemplu este cel al unui angajat care pana de curand parea ca s-a integrat bine in organizatie, ca poate socializa in termeni amicali cu toti ceilalti colegi si, care, aparent din senin, a devenit iritabil si usor de enervat. Daca a ajuns sa se manifeste astfel, sunt mari sanse sa-si fi pierdut motivatia la job.
 
4. Feedback sau critici nesolicitate
 
In cazul in care unii clienti sau chiar unii dintre angajati se plang sau critica activitatea unui alt angajat, acest lucru poate fi cauzat de faptul ca angajatul scos in fata si-a pierdut motivatia si nu mai da randamentul care era asteptat din partea lui.

Cu toate astea, nu trebuie sa sari la concluzii: la mijloc poate fi si o tentativa de denigrare. Astfel de situatii sunt destul de des intalnite, mai ales in domeniile in care exista o competitivitate crescuta intre angajati, cum ar fi in vanzari.
 
5. Atmosfera apăsătoare la birou
 
In orice companie si in orice birou sunt zile si zile, momente in care nimeni nu vorbeste si nimeni nu povesteste nimic. Asta nu inseamna insa ca atentia angajatilor este focusata pe activitati productive.

Atmosfera apasatoare se face remarcata prin liniste si, daca dureaza deja de prea mult timp, e un semn clar ca ai angajati nemotivati. Mai ales daca printre ei erau si unii care pastrau intotdeauna o atmosfera relaxata si vesela, care prefera insa de ceva timp sa nu mai interactioneze cu ceilalti colegi.
 
6. Alți angajați care nu mai lucrează eficient
 
Lipsa motivatiei la locul de munca se poate „lua”, mai ales daca vorbim despre o comunitate bine inchegata, in care angajatii sunt mai mult decat simpli colegi de birou si socializeaza si in afara orelor de program.

Daca unul dintre ei este demoralizat, lipsit de entuziasm si demotivat, aceasta stare de spirit se poate rasfrange si asupra altor angajati.
 
7. Absența chefului de a invăța lucruri noi
 
Aici este vorba, pur si simplu, despre modul in care un angajat se raporteaza la lucrurile pe care le poate invata la locul de munca. Fie ca e vorba despre aptitudini sau cunostinte noi, angajatul motivat se va implica mai mult in procesul de cunoastere.

Pe de alta parte, un salariat care si-a pierdut motivatia nu va mai avea niciun chef de a invata lucruri noi si va fi lovit de apatie chiar si atunci cand va avea ocazia sa mearga la un seminar sau la un workshop care, in mod obisnuit, l-ar fi interesat.
 
C. Principalele cauze ale lipsei de motivație
 
Lipsa de motivatie a angajatilor poate sa aiba una sau mai multe cauze, unele externe (probleme de familie, un stil de viata dezordonat, o cariera aleasa gresit sub influenta altor persoane), altele interne, care tin de management si de conditiile de la locul de munca. Iata principalele cauze pe care, odata ce le-ai aflat, le poti contracara mult mai usor.
 
Managementul invaziv
 
Multi manageri se implica in activitatile marunte - dar esentiale - din companie, mai ales daca au detinut la un moment dat aceeasi functie ca subalternii lor.

Acestia vor sa ofere mereu si celorlalti din cunostintele lor si se implica tocmai pentru a ajuta echipa sa obtina cele mai bune rezultate. Cu toate astea, micromanagementul poate avea efecte negative asupra angajatilor, care vor pur si simplu sa fie lasati sa-si faca treaba singuri.
 
Nesiguranța locului de muncă
 
Nimic nu pare sa fie mai demotivant pentru un angajat decat nesiguranta locului de munca. O companie care nu are grija de angajati, ii inlocuieste la prima ocazie si nu le ofera stabilitate va fi doar un punct de trecere in cariera multora dintre angajatii ei.

Lipsa de motivatie este vizibila si in faptul ca nu se implica mai mult decat trebuie la birou si, in loc sa lucreze mai bine, isi vor consuma energia cautand activ un nou loc de munca.
 
Lipsa de incredere in conducere
 
Atunci cand un manager pierde increderea angajatilor, acestia isi vor pierde interesul in jobul lor si convingerea ca drumul pe care merge compania este cel bun.

De aici pana la nesiguranta la locul de munca este doar un pas si multi il fac fara sa se uite inapoi. Si, odata pierduta increderea, un manager trebuie sa depuna eforturi serioase ca sa o recastige in fata angajatilor, care sunt deja demotivati.
 
Absența recompenselor și a beneficiilor
 
O gandire invechita spune ca un angajat care are rezultate bune nu trebuie stimulat suplimentar, pentru ca isi face pur si simplu meseria pentru care a fost angajat. Cu toate astea, lucrurile nu sunt asa simple.

Daca vei trata la fel un angajat performant si unul care doarme pe el la birou, vei provoca nemultumirea celor care se straduiesc sa fie mai eficienti si mai productivi. Pe acestia trebuie sa ii ai in vedere si sa le oferi beneficii, pentru ca altfel le va disparea motivarea si vor ajunge la acelasi nivel cu angajatii mediocri.


 
Mediu de lucru tensionat sau colegi enervanți
 
O atmosfera neplacuta la locul de munca este inca una dintre cauzele importante care pot provoca o lipsa de motivare printre angajati. Lucrurile sunt valabile in ambele directii: un colectiv unit, cu oameni care interactioneaza bine unul cu celalalt si care se inteleg chiar si dincolo de programul de lucru poate fi extrem de motivant.

Pe de alta parte, chiar daca salariul este bun, beneficiile sunt considerabile si angajatii au ocazia sa evolueze, tensiunile din birou pot afecta drastic moralul si, prin urmare, si motivatia la locul de munca.
 
Plictiseala
 
Ultimul factor din aceasta lista, dar nu cel din urma, este plictiseala. Un angajat care nu mai are nicio provocare la locul de munca isi va pierde interesul si se va plafona, ceea ce inseamna un caz clasic de lipsa a motivarii.

Chiar daca el poate face lucruri mai complexe, sunt mari sanse sa-si piarda eficienta chiar si in lucrurile pe care le are de facut zi de zi. Aceasta situatie se intampla cel mai des atunci cand angajatii performanti, care dau dovada de initiativa, sunt lasati prea mult timp pe un post care nu le mai ofera satisfactii.
 
D. Cum iți motivezi angajații
 
Metodele de motivare pot fi de mai multe feluri - interne, externe, materiale sau nemateriale. Pentru ca nu intotdeauna trebuie sa bagi mana in buzunar pentru a-i mentine fericiti pe oamenii din subordinea ta, iata ce solutii ai la dispozitie pentru motivarea angajatilor:

 
●    Recunoaste-le eforturile si realizarile - nu toti angajatii asteapta un plus la salariu pentru a se simti motivati. Multi dintre ei se implica mai mult daca stiu ca sunt apreciati, iar tu poti face asta fara nicio cheltuiala. E suficient sa le multumesti public, intr-o sedinta, sau sa transmiti un e-mail tuturor angajatilor in care subliniezi eforturile celor care merita. Daca insotesti laudele si cu un cadou simbolic - un set de scris, de exemplu -, cu siguranta moralul va avea de castigat.
●    Ofera beneficii la munca si in afara ei - poate fi vorba despre reduceri la sala de sport, bilete la teatru sau la film, oferte speciale pentru vacante sau chiar un maseur profesionist care sa va viziteze lunar la birou. In plus, poti sa le pui la dispozitie cafeaua de dimineata si fructe proaspete in fiecare saptamana. Costurile sunt minore in comparatie cu rezultatele pe care le poti obtine.
●    Fii deschis catre problemele lor - multi angajati se simt motivati atunci cand stiu ca gasesc mereu usa deschisa la biroul „sefului” si ca pot sa vorbeasca deschis despre problemele lor - legate de munca sau personale. Ajuta-i, daca iti sta in putere, dar de multe ori e suficient doar sa-i asculti.
●    Pastreaza transparenta in decizii - fie ca este vorba despre decizii pozitive sau unele neplacute, transparenta este recomandata oricand. Nimic nu genereaza mai multa neincredere decat hotararile luate pe ascuns sau deciziile aparute din senin si nejustificate.
●    Tine informari regulate despre viitorul companiei - un angajat se va simti mai motivat daca va fi la curent cu planurile de viitor ale conducerii pentru ca, in acest fel, isi poate construi si el propriul parcurs.
●    Incurajeaza echilibrul intre viata personala si job - in orice firma sunt cativa angajati care nu isi lasa munca la birou si incearca sa recupereze - sau sa ia avans - si dupa incheierea programului de lucru sau chiar in weekend. Ajuta-i sa faca o diferenta clara intre munca si viata personala si incurajeaza-i sa nu mai lucreze in afara programului - asta cu siguranta ii va motiva pe multi dintre angajati sa-si termine treburile la timp si sa se bucure de timpul lor liber.
●    Sustine ideile noi si creativitatea - daca vrei sa-i tai aripile unui angajat, ia-i ideile in deradere. Chiar daca vine cu sugestii stupide sau copilaresti, are nevoie de incurajari, nu sa fie luat in ras. Data viitoare poate va avea o idee revolutionara pe care s-ar putea s-o tina pentru el daca este privit cu desconsiderare de la bun inceput.
●    Cere-le opinia in decizii care ii afecteaza direct - o metoda sigura pentru a tine angajatii motivati este sa le dai mereu de ales, orice decizie ar fi la mijloc. Cere-le parerea si asculta-i pana la capat si impune-le o hotarare doar daca nu ai o alta varianta mai buna. In acest fel ii vei ajuta sa se simta implicati si in control, chiar daca asta este la un nivel redus.
●    Respecta-ti promisiunile - odata ce ai luat o hotarare sau ai promis ceva, nu-ti lua cuvantul inapoi. Oamenii tai se vor simti pacaliti si isi vor pierde increderea in tine. De aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te gandesti de cateva ori inainte sa faci promisiuni in fata angajatilor.
●    Trimite-i la cursuri de dezvoltare personala si profesionala - cursurile platite de companie sunt o metoda buna de a-i ajuta pe subalternii tai sa invete lucruri noi si sa evolueze - asta va elimina doua mari probleme care duc la demotivare: plictiseala si plafonarea.
●    Ofera salarii bune si bonusuri atunci cand e cazul - salariul este printre cele mai bune metode de motivare a angajatilor, asa ca ofera-le salarii pe masura valorii si experientei lor. Bonusurile sunt utile mai ales pentru a-i stimula pe cei care fac un efort in plus la locul de munca.
●    Organizeaza regulat sesiuni de teambuilding - un weekend petrecut intr-un cadru placut, la o cabana, poate fi extrem de benefic pentru atmosfera generala la locul de munca si pentru starea de spirit a angajatilor tai. Pe langa distractie si socializare, un teambuilding are si rolul de a crea un cadru perfect pentru schimbul de informatii si de experienta, cadru care nu se obtine usor in timpul programului de lucru.
●    Trateaza fiecare angajat separat - asta inseamna ca trebuie sa-i cunosti deja pe oamenii pe care-i ai in subordine si sa stii ce preferinte au si la ce stimuli reactioneaza mai bine. Unii poate ca prefera un bonus in bani, altii poate ca s-ar simti motivati sa primeasca o asigurare medicala sau un card la sala de sport.
●   Contribuie la o atmosfera degajata la locul de munca - asta poate sa insemne orice, de la a permite tuturor sa-si personalizeze dupa gusturi birourile, pana la a crea un newsletter amuzant, intitulat sugestiv „Auzite in birou”.
●    Fa gesturi marunte, dar cu incarcatura - nu te costa nimic sa trimiti un mesaj de incurajare sau sa lasi un post-it cu „Multumesc!” pe tastatura unui coleg, fie el si subaltern, daca te-a ajutat cu ceva sau daca a depus un efort suplimentar sa termine la timp un task. Pentru el insa va fi o confirmare in plus de care poate ca are nevoie ca sa se simta motivat.

Asadar, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont, dincolo de toate solutiile pe care le ai la dispozitie, este sa dai dovada de deschidere si sa ramai mereu atent la angajatii tai. In acest fel vei reusi mult mai usor sa alegi cea mai buna abordare pentru fiecare in parte.


via | www.officedirect.ro

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

3968 просмотры

Дата публикации:

09 Июнь /2021 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

management corporativ | angajat | angajator | solutie

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon