Панорама

Lista cu salariile minime din Europa şi SUA. Decalaj enorm între Luxemburg şi România

Elveţienii vor vota pe 18 mai într-un referendum asupra introducerii salariului minim de 22 de franci (18 euro) pe oră, sau 4.000 de franci (3.287 euro) pe lună. Circa 90% din angajaţii din Elveţia câştigă deja peste acest salariu mediu propus, iar angajatorii susţin că introducerea salariului minim va majora salariile în toate sectoarele economiei, scrie Bloomberg. Ţinând cont de puterea de cumpărare, salariul mediu propus în Elveţia ar fi cel mai mare din lume. Guvernul elveţian avertizează că intro­ducerea celui mai mare salariu minim din lume va afecta competitivitatea ţării şi va reduce locurile de muncă, afectându-i în special pe cei care au salarii mici. „Dacă numărul locurilor de muncă se diminuează, cei mai puţin puternici vor suferi cel mai mult“ a subliniat ministrul elveţian al economiei Schneider-Ammann, citat de Reuters. În SUA necesitatea majorării salariului minim pe economie a intrat mult în atenţie în vara anului trecut cînd mii de angajaţi ai lanţurilor de fast-food au cerut dublarea acestui salariu. În februarie anul acesta preşedintele Obama a semnat un ordin care majorează salariul minim pentru angajaţii care au contract cu statul de la 7,25 dolari (5,2 euro) pe oră la 10,1 dolari (7,3 euro) pe oră începând cu 1 ianuarie 2015. Preşedintele a făcut apel către toţi angajatorii să crească salariile angajaţilor.
„Fac apel către toţi antreprenorii, guvernatorii, primarii şi liderii locali care mă ascultă: faceţi tot ce puteţi să creşteţi salariile angajaţilor. Această măsură nu va afaceta economia, ci o va sprijini“, a subliniat Obama.
Introducerea venitului de bază, care de asemenea va fi supusă în Elveţia unui referendum, este susţinută şi în SUA pentru înlocuirea actualului sistem de ajutor social, considerat prea costisitor şi ineficient. Un venit de bază ar scuti pe cei săraci să treacă prin procesul adesea umilitor de selecţie pentru primirea ajutoarelor sociale şi ar reduce risipa din mecanismele administrative, explică Matthew Feeney, colaborator la revista liber­tariană Reason, într-un articol intitulat „Eliminaţi ajutoarele sociale şi daţi-le oamenilor bani gratis”. El subliniază, în atenţia celor care susţin cheltuieli mai mici din partea guvernului, că Biroul de Recensământ estimează că cheltuielile totale cu ajutoarele sociale sunt de patru ori mai mari decât suma de care ar fi nevoie pentru a-i ridica peste pragul sărăciei pe toţi americanii oferindu-le bani.
„Dacă va trebui să cresc veniturile angajaţilor s-ar putea să nu le mai pot plăti salariile. Dacă majorez preţurile îmi pierd clienţii”

via www.zf.ro

2168 просмотры

Дата публикации:

18 Апрель /2014 13:24

Тематика:

Новости

Ключевые слова

salarii | statistica | angajatorii

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon