Arhiva noutăți
20
06 2018
25

Investitori pentru BC “Moldova-Agroindbank” S.A.

Consorțiul internațional de investitori a primit permisiunea Băncii Naționale a Moldovei pentru achiziționarea a 41,09% din acțiunile BC “Moldova-Agroindbank” S.A.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Trezoreria SUA prin intermediul USAID), Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale),
Detalii
20
06 2018
49

АТО Гагаузия: «Новые возможности для примэрий»

Исполнительный комитет Гагаузии объявил конкурс проектов для местных органов власти, направленных на улучшение малой инфраструктуры в регионе.

При финансовой и технической помощи Европейского Союза, исполком Гагаузии разработал программу малых грантов для местных органов власти с целью модернизации, восстановления, расширения, ремонта и строительства инфраструктуры, которая является ключевым фактором развития местной экономики.
Detalii
20
06 2018
118

Plățile regulatorii: revenirea la metodologia veche de calculare

Se propune ca, începând cu 1 iulie 2018, mărimea plăților regulatorii pentru produsele petroliere să fie determinată din valoarea în vamă a produselor petroliere principale şi a gazelor lichefiate importate de către titularul de licenţă pentru importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi a motorinei, precum şi de către titularul de licenţă pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat.
Detalii
20
06 2018
71

Орех как стратегический продукт

Предварительные данные Союза ассоциаций производителей орехоплодных культур свидетельствуют о том, что в 2017 г. в Молдове было убрано порядка 40 тыс. тонн грецкого ореха (в твердой кожуре). Это один из стратегических экспортных продуктов с высокой добавленной стоимостью нашей страны: прибыль от его экспорта составляет более $100 млн в год, а это около 60% от всего дохода экспортируемых фруктов при том, что из общего количества поставляемых за рубеж фруктов на его долю приходится всего 6%.
Detalii
20
06 2018
229

CNAS: înregistrarea persoanelor fizice ce desfăşoară activități independente drept plătitori de contribuţii sociale

Casa Naţională de Asigurări Sociale comunică despre aprobarea ordinului nr. 79-A din 18 iunie 2018, prin care sunt operate modificări la Regulamentul privind evidenţa plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Este vorba de procedura de înregistrare a persoanelor fizice ce desfășoară activități independente şi care sunt obligate să se asigure individual în calitate de plătitori la BASS.
Detalii
20
06 2018
72

Mens sana in corpore sano

De ce are nevoie un contabil? De date corecte și operative, de înțelegere din partea conducerii, de tehnologii performante, de deadline cât mai „largi” și, nu în ultimul rând, de energie, echilibru fizic și emoțional.

P.P. „Monitorul fiscal FISC.MD” – ghidul contribuabililor în implementarea corectă a practicii fiscale – se gândește nu doar la informarea deplină, dar și la starea ta de sănătate, care este garanţia succesului în activitate.
Detalii
20
06 2018
30

Exporturile în ţările Uniunii Europene

Exportul moldovenesc în ţările UE în perioada ianuarie – aprilie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a crescut cu 38,5% şi a atins cifra de $595 mil. Biroul Naţional de Statistică cominică că exportul în UE pentru primele patru luni curent a deţinut o cotă de 67,8% din totalul exporturilor (63,0% – în ianuarie-aprilie 2017). Cele mai mutle mărfuri autohtone au fost exportate în România, Italia, Germania, ţări care au majorat considerabil importul din Moldova.
Detalii
20
06 2018
130

Налоговые аспекты в отношении резервов

В соответствии с законодательством Республики Молдова, а также Национальными стандартами бухгалтерского учета (НСБУ), идентифицируем два типа резервов:

  • резервный капитал;
  • оценочные резервы

Detalii