Știri

Angajații companiilor IT beneficiază de un regim preferențial de impozitare

Sectorul tehnologiilor informaționale este unul atractiv pentru tineri și pentru a le menține interesul față de acesta este necesară și o remunerare corespunzătoare. De asemenea, legislația prevede și un sistem atractiv de impozitare - a menționat în cadrul întâlniri cu presa Olga Golban, șefa Serviciului Impozite directe și Impozitare Internațională, Direcția generală Metodologia Impozitelor și Taxelor a SFS.

Astfel, indiferent de mărimea veniturilor pe care această categorie de angajați o obține, venitul impozabil stabilit pentru ei este de două salarii medii lunare prognozate pe economie. Pentru anul 2015, perioadă fiscală pentru care se prezintă până la 25 martie Declarațiile privind impozitul pe venit, salariul mediu lunar pe economie a fost prognozat în mărime de 4500. Deci, suma venitului impozabil pentru această categorie de contribuabili va fi de 9000lei.

 

Totodată, potrivit Codului fiscal, angajații IT nu au dreptul la scutirea personală, nu au dreptul să transmită această scutire soțului (soției) și nu beneficiază nici de scutirea pentru persoanele întreținute. De asemenea, angajații IT nu au dreptul la deduceri, adică din venitul impozabil al acestora nu vor fi scăzute contribuțiile obligatorii de asigurări sociale și de asigurări medicale, precum se procedează în cazul altor categorii de contribuabili, care au dreptul la deducerea contribuțiilor de asigurări sociale și primelor obligatorii de asigurare medicală.

 

În prezent, companiilor, care practică activități legate de analiza, proiectarea și programarea sistemelor informaționale, pregătirea spre utilizare, precum și producerea de programe la comanda beneficiarilor, le sunt acordate unele facilități fiscale.

Este vorba de menținerea nivelului fix al contribuțiilor de asigurări sociale, datorate la nivel de angajator, la 2 salarii medii, prognozate pentru fiecare an. O altă facilitate prevede plafonarea veniturilor salariale impozabile lunar ale angajaților companiilor IT la 2 salarii medii lunare pentru fiecare an. Totodată, companiile IT achită impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător la nivelul aplicabil companiilor întregii economii de 12%.

 

Ministerul Tehnologie Informației și Comunicațiilor a publicat recent pentru consultări publice un proiect de lege, prin care solicită menținerea acestor facilități, care expiră în 2016 pe încă 5 ani, până în anul 2021. MTIC menționează, că pe parcursul aplicării acestor facilități, precum și a scutirii integrale în perioada 2005 - 2011 de plata impozitului pe venit, exporturile IT au crescut de la 4 mil dolari la 71 mil dolari. În această perioadă pe piața RM au venit mai multe companii IT internaționale, precum ar fi Cedacri(Italia), Tehnosoft (Olanda), Gilat(Israel), care angajează specialiști locali și le oferă salarii competitive și care contribuie la dezvoltarea pieței IT în Moldova.

 

Stimulentele fiscale oferite, în opinia MTIC, au contribuit și la reducerea fenomenului achitării ”salariilor în plic”. Salariul mediu pe domeniu constituie 10585 lei, cu 60% mai mare decât cel mediu înregistrat pe economie. De asemenea, îl întrece pe cel înregistrat în instituțiile,care prestează servicii financiare, acestea s-au menținut în top pe parcurs de mai mulți ani.

author icon

Maria Trifan

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

7276 vizualizări

Data publicării:

29 Februarie /2016 15:30

Domeniu:

Facilități pentru IT-companii | Impozitul pe venit

Etichete:

angajat | companii IT | impozite | venituri | impozit pe venit

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon