avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

25
11 2014
1051

​ВБ предоставит Молдове кредит в $40,5 млн для повышения эффективности центрального отопления

Совет исполнительных директоров Всемирного банка одобрил предоставление Молдове кредита в размере $40,5 млн для реализации проекта по повышению эффективности услуг централизованного отопления в Кишиневе.

Как сообщает «Инфотаг» со ссылкой на пресс-релиз Всемирного банка, Молдова зависит от импорта энергоресурсов, а неэффективное потребление энергии приводит к увеличению затрат как в промышленности, так и в домашних хозяйствах, что создает серьезные препятствия для экономического роста и конкурентоспособности страны.
Detalii
25
11 2014
1020

Republica Moldova a redus la jumătate importurile de energie electrică din Ucraina

Republica Moldova a redus de 1,9 ori importurile de energie electrică, în primele nouă luni ale anului 2014, informează Moldpres cu referire la datele Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui din Ucraina.

În ianuarie-septembrie, Moldova a achiziţionat 628,1 milioane de kilowatt-oră, cu 593,4 milioane mai puţin decît în perioada similară a anului precedent. Statisticile furnizate de Kiev relevă însă că în pofida reducerii considerabile a importurilor, Republica Moldova rămîne cel mai mare consumator de energie electrică după Ungaria şi Belarus.
Detalii
25
11 2014
1316

Rapoartele depuse de agenții economici la instituțiile statului vor fi unificate într-un Raport consolidat

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat elaborarea conceptului de «Raport Consolidat» adresat concomitent mai multor autorități ale statului, a comunicat pentru Moldpres Consiliul Economic al Premierului.

Acest lucru va fi realizat în vederea implementării Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător în anii 2013-2020 și simplificării poverii de raportare a agenților economici.
Detalii
25
11 2014
986

Îmbunătățiri propuse în procesul achizițiilor publice

Ministerul Finanțelor a expus pentru consultări publice unele modificări și completări în deciziile sale anterioare referitor la achizițiile publice. Scopul acestora este de a descrie, detaliat și exhaustiv, procesul de achiziție de bunuri, lucrări și servicii.

În acest sens, modificările și completările prezintă documentele-model, care sunt utilizate atît de către grupurile de lucru ale autorităţilor contractante, cît şi de către operatorii economici, participanţi în cadrul procedurilor de achiziţii publice.
Detalii
25
11 2014
1029

Î.S. „Fiscservinform” susţine iniţiativele UTM privind încadrarea tinerilor în câmpul muncii

La 20 noiembrie curent, Universitatea Tehnică din Moldova a organizat un eventual „Târg al locurilor de muncă” pentru a veni în ajutorul studenţilor ce sunt în căutarea locurilor de muncă, dar şi a angajatorilor care sunt în proces de selectare a candidaţilor pentru funcţiile vacante disponibile.

Î.S. „Fiscservinform” a fost oficial invitată la acest eveniment, fiind prezentă cu mai multe oferte în acest sens.„Astăzi, tinerii se confruntă cu o situaţie de dilemă în identificarea unui job potrivit, pentru că, de regulă, angajatorii solicită experienţă, un careva stagiu şi practica, de care absolvenţii sau studenţii pur şi simplu nu dispun.
Detalii
25
11 2014
1185

Средневзвешенная процентная ставка по срочным депозитам в леях в октябре 2014 г. составила 5,49%, уменьшившись на 0,32 п.п. в сравнении с предыдущим месяцем

Как сообщили агентству InfoMarket в Нацбанке Молдовы, в то же время по сравнению с октябрем прошлого года она снизилась на 1,05 п.п.

Наибольший удельный вес (38,3%) в общем объеме срочных депозитов в национальной валюте в октябре 2014 г. пришелся на депозиты сроком от 6 до 12 мес., которые привлекались по средней процентной ставке 7,38% годовых (месяцем ранее — 7,31%).
Detalii
24
11 2014
1056

Serviciul Vamal - Vinieta a adus în Bugetul de Stat peste 955 de mii de lei

În cadrul activităţilor de control desfăşurate de către colaboratorii Serviciului Vamal în zonele de competenţă, în perioada 17 — 23 noiembrie 2014 au fost înregistrate 49 cazuri contravenţionale, în baza cărora au fost aplicate amenzi în sumă de peste 430 mii lei.

Frontiera Republicii Moldova, atât pe sensul de ieșire cît și pe sensul de intrare în țară a fost traversată de peste 40 mii autoturisme, peste 14 mii autocamioane și în jur de 1600 autocare.De menționat, că cele mai multe unități auto au traversat frontiera de stat a RM atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire din țară, prin frontiera moldo-română
Detalii
24
11 2014
1371

Республика Молдова получит 53 млн евро от Евросоюза на развитие сельского хозяйства

Республика Молдова получит от Европейского союза в течение ближайших трех лет 53 млн евро на развитие сельского хозяйства. Об этом сообщил сегодня министр сельского хозяйства и пищевой промышленности Василе Бумаков на торжественном мероприятии, посвященном Дню работника сельского хозяйства и пищевой промышленности, информирует Молдпрес.
Detalii
24
11 2014
1386

CNAS: Moldova-Israel – prima rundă de consultări

La 24 noiembrie 2014 la Chişinău a început prima rundă de consultări pe marginea proiectului de Acord în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Statul Israel.

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Maria Borta, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, iar cea a Israelului de A. Rosenzweig, Consilier General al Institutului Naţional de Asigurare Sociale.
Detalii
24
11 2014
1780

Politele Carte Verde vandute de asiguratorii moldoveni se ieftinesc

Сei care doresc sa plece in afara granitelor tarii vor plati mai putin pentru asigurarea Carte Verde. Reducerea pretului vine ca urmare a repunerii in vigoare de catre Curtea de Apel de la Chisinau a unei hotarari a Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) emisa in august 2013, care prevedea reducerea coeficientilor de calcul pentru acest tip de asigurare.
Detalii