avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

19
09 2022
107

În RM consumul de acizi grași trans de 10 ori depășește limita zilnică

Conținutul de acizi grași trans1, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu va depăși 2 g la 100 g de grăsime. Limitarea respectivă este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și urmează a fi reflectată în legislația națională. În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind aprobarea Regulamentului sanitar cu privire la stabilirea conţinutului maxim admisibil de acizi graşi trans în produsele alimentare. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat și se consideră pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/ expertizare și consultare publică.
 


Detalii

16
09 2022
845

Producătorii agricoli vor prezenta BIJ17 până la 26 septembrie, iar impozitul va fi achitat până la 25 noiembrie 2022

Potrivit informației oferite de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, astăzi, 15 septembrie, a avut loc ședința Comisiei Situații Excepționale, în cadrul căreia au fost aprobate unele măsuri de susținere a producătorilor agricoli.
 
Astfel, prin derogare de la prevederile Codului fiscal nr.1163/1997 și a Legii nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, persoanele juridice şi persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător – producători agricoli achită impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar aferent bunurilor imobiliare/terenurilor existente şi/sau dobândite până la data
Detalii
16
09 2022
119

e-TAXCON'22: digitalizarea relațiilor fiscale și instrumente noi de finanțare

Tendințele regionale de impozitare, stimularea instrumentelor alternative de finanțare a afacerilor (crowdfunding, venture capital, business angels, leasing, factoring, emiterea de obligațiuni corporative), precum și regimul fiscal al acestora au fost discutate astăzi, 16 septembrie, în cea de-a doua zi a conferinței e-TAXCON'22.

 

Potrivit studiu prezentat de Oana Stanciu, PwC Romania, zona de fintech are un potențial mare în Republica Moldova și urmează a fi dezvoltată în continuare. Totodată, programele de finanțare nu sunt suficient cunoscute de companii. ÎMM-urile,
Detalii

16
09 2022
98

Пособие на детей в возрасте до 2 лет составит не менее 1000 леев

Парламент одобрил в первом чтении проект поправок в Закон №315/2016 о социальных выплатах на детей, который позволит устанавливать одинаковый размер ежемесячного пособия по уходу за детьми до достижения ими возраста двух лет, вне зависимости от статуса их родителей/опекунов в системе государственного социального страхования.
 
В частности, для незастрахованных лиц ежемесячное пособие до достижения ребенком двухлетнего возраста будет увеличено на 260 леев - с 740 до 1000 леев.


Detalii

16
09 2022
6800

Lotul de pe lângă casă oferă dreptul la înregistrarea gospodăriei țărănești

Începând cu 1 ianuarie 2023, gospodăriile țărănești (GȚ) nu vor mai fi înregistrate de primării, competență fiind transmisă Agenției  Servicii Publice. Totodată, drept GȚ este definită o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole, inclusiv terenurile atribuite ca loturi de pe lângă casă şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai gospodăriei ţărăneşti), având ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderenţă a propriei producţii agricole.


Detalii

16
09 2022
102

Nomenclatura combinată a mărfurilor: actualizarea cuadrienală

Pe agenda ședinței plenare a Parlamentului este inclus  proiectul modificărilor la Legea nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor, având în vedere că, conform practicii internaționale, Sistemul armonizat de descriere și codificare a mărfurilor din 14.06.1983, aprobat de Organizația Mondială a Mărfurilor (OMV), la care RM este parte, prevede actualizarea cuadrienală a codificării și descrierii mărfurilor. Astfel, începând cu anul 2023, va fi pusă în aplicare versiunea nouă, care urmează a fi implementată și în RM, fapt care prevede racordarea Nomenclaturii combinate la cerințele OMV.
 


Detalii

16
09 2022
938

Atribuții suplimentare pentru secretarul consiliului local

Secretarii consiliilor locale vor fi abilitați cu atribuții suplimentare – de a autentifica procurile în scopul reprezentării persoanelor pentru  stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și pensiei de urmaș.
Parlamentul urmează să aprobe în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea art. 39 din Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală.
 
În nota proiectului se menționează că, la momentul actual secretarul consiliului local este abilitat prin lege să autentifice procuri privind primirea pensiilor și indemnizațiilor, dar nu și autentificarea procurilor pentru reprezentare persoanelor la casele teritoriale de asigurări sociale (CTAS).
Detalii
16
09 2022
112

PIB în semestrul I

În lunile ianuarie-iunie ale anului 2022 Produsul Intern Brut (PIB) a constituit, în valoare nominală, 120,6 mld. lei, prețuri curente de piață, în termeni reali fiind la nivelul aceleiași perioade a anului 2021.
 
Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), la creșterea PIB în prima jumătate a anului curent față de aceeași perioadă a anului precedent au contribuit comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor cu câte 2% (cu o pondere de 17,1% la formarea PIB); sănătate și asistență socială – cu 0,7% (pondere de 5,2%); activitățile financiare și asigurări – cu 0,4% (pondere de 3,4%).


Detalii

15
09 2022
61

e-TAXCON'22: impozitarea nerezidenților, tendințele mondiale ale impozitării și statutul de candidat

Cea de-a treia ediție a conferinței fiscale e-TAXCON'22, organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova​, în parteneriat cu Camera Consultanților Fiscali din România, cu suportul PriceWarerhouseCoopers, Mazars, KPMG, Orange și maib, se desfășoară în perioada 15-16 septembrie, în format hybrid (cu prezență fizică și online), iar P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” este partenerul informațional al evenimentului.


Detalii

15
09 2022
80

Moldova Business Week 2022: noi perspective pentru investiții

Evenimentul de promovare al climatului investițional al țării noastre, Moldova Business Week, a fost lansat astăzi, 15 septembrie, fiind organizat de Agenția de Investiții în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)  și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
 
În anul curent ediția are genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, având ca scop reunirea factorilor decizionali și a experților din țară și de peste hotare  pentru a identifica cele mai bune oportunități și soluții pentru repoziționarea Republicii Moldova la nivel internațional și a noilor perspective pentru modul în care țara noastră poate depăși așteptările investitorilor prin promovarea unor politici personalizate menite să sprijine investitorii.


Detalii