avatar

Editorial

În compartimentul «Editorial» sunt publicate informații pe tematici actuale din domeniul economic și fiscal, proiecte de finanțare, modificări legislative și alte subiecte în ajutorul antreprenorilor

15
02 2019
1286

Modalitatea de completare a declarației VEN 12 pentru anul 2018 (în baza studiilor de caz)

Vreți să vă asigurați că calculul și plata impozitului pe venit din activitatea de antreprenoriat este corectă și conformă legislației în vigoare?
• Doriți să aflați despre recentele actualizări ale legislației fiscale valabile pentru anul 2018?
• Aveți statut de întreprinzător individual sau de gospodărie țărănească care trebuie să perfecteze două rapoarte aferent impozitului pe venit pentru 2018 și nu sunteți sigur de corectitudinea perfectării?


Dacă răspunsul este afirmativ, este un motiv să participați la seminarul organizat de VIOSER Trainings and Events!
Detalii
15
02 2019
164

Calculul amortizării prin metoda liniară, în ediția din februarie a revistei „Monitorul Fiscal FISC.md”

Dragi cititori, vă anunțăm că primul număr al revistei ”Monitorul fiscal FISC.md” din acest an (nr. 2(50)) în curând va ieși de sub tipar. Am depus tot efortul ca și în această ediție să găsiți informații actuale și relevante pentru activitatea Dvs.

În această ediție venim cu un material despre utilizarea metodei de calcul a amortizării prin metoda liniară, fiind convinși că veți găsi răspunsuri la multe întrebări cu care vă confruntați la subiectul dat.

Totodată, vă reamintim că P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” a editat Codul fiscal actualizat pentru anul 2019, pe care deja îl puteți procura, precum și consulta în ediția electronică
Detalii
15
02 2019
135

Proiectul formularului „Avizul de însoţire a mărfii”

Sistematizarea aspectelor ce țin de formularul Avizului de însoţire a mărfii, precum și a dispozițiilor privind operarea cu acesta sunt scopurile elaborării de către Ministerul Finanțelor a proiectului ordinului privind aprobarea formularului tipizat de document primar cu regim special „Avizul de însoţire a mărfii”, propus de autoritate pentru consultări publice.

Conform documentului, Serviciul Fiscal de Stat va fi responsabil pentru tipărirea centralizată a formularelor avizului, eliberarea seriei şi diapazonului pentru imprimarea de sine stătător a avizului de însoţire a mărfii, administrarea, menţinerea, dezvoltarea şi asigurarea funcţionării sistemelor informaţionale
Detalii
15
02 2019
72

Nouă banci comerciale vor credita tinerii la rata dobânzii reduse

Ministerul Finanțelor anunță, ca inițiativa recent lansată de creditare a tinerilor antreprenori din fondurile pentru dezvoltare a fost susținută de 9 instituții financiare participante intermediare, cu care a semnat acorduri de colaborare.

Potențialii beneficiarii de împrumuturi pot depune cereri la următoarele instituții financiare:
Moldindconbank
• Mobiasbanca – Groupe Societe Generale
• Moldova-Agroindbank

Detalii
15
02 2019
62

“Prima casă”, în cifre

În anul 2018 a fost lansat Programul de stat “Prima casă”. Implementarea acestuia este realizată prin intermediulOrganizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), delegată să emită garanții în numele și pe contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru procurarea unei locuințe în cadrul Programului.

La moment, în cadrul Programului participă 5 bănci comerciale: BC ”Moldova-Agroindbank” S.A., BC ”Moldindconbank” S.A., BC ”Victoriabank” S.A., BC ”Mobiasbancă- Groupe Societe Generale” S.A. și BC ”Eximbank” S.A.
Detalii
15
02 2019
53

Și administratorii autorizați vor avea sărbătoare profesională

Anual, la 17 februarie va fi marcată Sărbătoarea profesională ”Ziua administratorului autorizat”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Guvernului din 11 februarie curent.

Potrivit ministrului Justiției, Victoria Iftodi, profesia de administrator în procedurile de insolvabilitate a fost liberalizată odată cu intrarea în vigoare a Legii insolvabilității și a Legii cu privire la administratorii autorizați.
Detalii
15
02 2019
47

Условия льготного импорта транспорта для лиц с ограниченными возможностями

Правительство внесло изменения в Положение о порядке применения налоговых и таможенных льгот при импорте транспортных средств специального назначения. Соответствующий документ опубликован 15 февраля в Monitorul Oficial.

Согласно поправкам, вводится ограничение по объему двигателя транспортного средства, которое можно будет ввозить по специальному режиму. Так, лица с ограниченными возможностями опорно-двигательного аппарата смогут ввозить легковые автомобили и прочие моторные транспортные средства, предназначенные для перевозки людей, включая грузопассажирские автомобили-фургоны и гоночные автомобили (товарная позиция 8703) с объемом двигателя до 2500 куб. см.
Detalii
15
02 2019
46

Финансовые учреждения увеличили объемы выдачи денежных средств

Финансовые учреждения Молдовы в 2018 г. выдали денежных средств на сумму 114,9 млрд леев, что на 3,9% превышает показатели предыдущего года.

По данным Национального бюро статистики, при этом, в январе-декабре 2018 г., в сравнении с аналогичным периодом 2017 г., наиболее значительно выросли выплаты с текущих и депозитных счетов физических лиц (нетто) — на 14,2% — свыше 15,6 млрд леев. Выплаты по разделу «на прочие цели» повысились на 11%, составив в итоге 45,6 млрд леев.
Detalii
15
02 2019
45

Simplificarea condițiilor de acordare a alocației de stat

Oferirea alocației lunare de stat soților/soțiillor sau părinților participanților la acțiunile de luptă, supraviețuitorilor participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sau ai persoanelor cu dizabilități cauzate de participarea la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl este simplificată.

În Monitorul Oficial de astăzi a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 67 din 11.02.2019 pentru modificareaRegulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a alocațiilor lunare de stat unor categorii de populație.
Detalii