avatar

Monitorul SFS

Constituie un compartiment în care sunt publicate toate noutățile ce țin de activitatea Serviciului Fiscal de Stat

06
08 2013
749

IFS Orhei a fost gazda Forumului regional cu genericul “Crearea reglementărilor eficiente şi dezvoltarea profesională în domeniul administrării fiscale”

Organizarea forumurilor regionale este un concept nou ce urmăreşte eficientizarea activităţii Serviciului Fiscal de Stat, continuitatea reformelor şi promovărea noilor idei şi bunelor practici în administrarea fiscală, precum şi pentru facilitarea conformării fiscale.
Detalii
06
08 2013
638

În atenţia contribuabililor – subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare şi impozitul funciar!

IFPS reaminteşte contribuabililor că data de 15 august 2013 este ultima zi, prevăzută de legislaţia în vigoare, în care contribuabilii pot achita prima parte a impozitului pe bunurile imobiliare şi impozitului funciar, aferente perioadei fiscale a anului 2013, fără aplicarea penalităţilor.
Detalii
05
08 2013
559

Ion Prisăcaru, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale”

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale” (ANCPI), în cadrul căreia au fost discutate problemele în procesul protejării dreptului de autor şi drepturilor conexe.

Totodată, s-a discutat posibilitatea colaborării ANCPI cu organele fiscale teritoriale în vederea verificării în comun a licenţelor pentru valorificarea drepturilor de autor şi conexe.
Detalii
02
08 2013
856

Un Acord de colaborare dintre IFPS şi ÎS „Poşta Moldovei”, în acord cu sloganul de activitate al SFS – „Colaboratorul fiscal – în serviciul contribuabilului!”

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii conducerii ÎS „Poşta Moldovei”.

În cadrul întrevederii părţile au discutat perspectivele semnării unui Acord de colaborare între IFPS şi ÎS „Poşta Moldovei” şi au făcut un schimb de păreri despre asigurarea transparenţei în activitatea instituţiilor de stat. Reprezentanţii conducerii „Poşta Moldovei” au menţionat că întreprinderea pe care o reprezintă, având, practic, cea mai numeroasă prezenţă în localităţile Republicii Moldova, ar putea veni cu un suport în domeniul încasării de taxe şi impozite. De asemenea, o altă oportunitate de colaborare ar fi ca „Poşta Moldovei” să fie o interfaţă a SFS în interacţiunea cu contribuabilii, la depunerea de către cetăţeni a declaraţiilor pe venit sau la comanda on-line a formularelor tipizate de documente primare cu regim special.
Detalii
30
07 2013
595

Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a remarcat schimbările în bine în domeniul administrării fiscale

Chişinău, 29 iulie 2013 – Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata fiind secundat de către reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană şi ai Camerei de Comerţ Italo-Moldavă.

În cadrul întrevederii au fost abordate diverse subiecte din domeniul activităţii investitorilor italieni pe piaţa Republicii Moldova, inclusiv cel ce ţine de restituirea TVA. Ambasadorul Enrico Nunziata l-a informat pe Ion Prisăcaru despre unele cazuri, datate de până acum un an, în care unor investitori italieni nu li s-a restituit TVA-ul o perioadă mult prea îndelungată de timp, ceea ce a indus probleme în buna desfăşurare a afacerii.
Detalii
29
07 2013
760

Semnături electronice pentru utilizatorii SIA „Comanda on-line a formularelor tipizate

La data de 23 iulie curent a fost lansat Sistemul informaţional automatizat „Comanda on-line a formularelor tipizate”. Ţinem să reamintim că serviciul oferă contribuabilului posibilitatea de completare, semnare şi expediere a comenzii de formulare tipizate de documente primare cu regim special de la distanţă, printr-un singur click. „Comanda on-line a formularelor tipizate” este disponibilă pe portalul servicii.fisc.md, poate fi accesată de toţi agenţii economici din Republica Moldova înregistraţi pe site şi care deţin semnătură electronică de autentificare sau semnătură digitală.
Detalii
29
07 2013
878

Ion Prisăcaru: „Mesajul meu este că trebuie să ne întoarcem cu faţa la contribuabil”

Europa Liberă: E prietenoasă administraţia fiscală pentru cei care fac investiţii?

Ion Prisăcaru: „E o situaţie dificilă şi trebuie să recunoaştem că aceasta nu a apărut astăzi, ea s-a creat cu anii. Pur şi simplu, acum a ajuns la momentul critic.”

Europa Liberă: E de vină legislaţia? Sunt de vină specialiştii care merg şi fac aceste controale? Pentru că se zice că şi factorul uman ori nu are pregătire suficientă, ori urmăreşte alte scopuri decât să respecte buchia şi spiritul legii, când merge un control.

Ion Prisăcaru: „Mai mult. Sunt de vină abordările care au fost faţă de contribuabili, în general, pe parcursul anilor şi mentalitatea noastră care se trage, iarăşi, din trecut. Deoarece agentul economic, mai cu seamă, cei care fac business-ul mic, mijlociu şi mare, erau trataţi, din start, ca nişte infractori. Aceasta a şi condus la situaţia în care am ajuns. De aceea am venit cu un alt mesaj.”

Detalii
27
07 2013
579

In vizorul IFPS - achiziţiile de materie primă de la persoanele fizice

Chişinău, 26 iulie 2013 – Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a convocat şefii subdiviziunilor IFPS într-o şedinţă de lucru, la care au fost abordate aspectele metodologice privind modul de confirmare documentară a achiziţiilor făcute de la persoanele fizice.

În cadrul şedinţei, Şeful IFPS, Ion Prisăcaru a punctat existenţa unor probleme pe segmentul procurării, de către întreprinderile intermediare şi cele din industria alimentară, a materiei prime de la persoane fizice neînregistrate ca subiecți ai activității de întreprinzător, astfel fiind efectuate plăți în numerar. În continuare, materia primă agricolă procurată de la persoanele fizice este utilizată de către companii fie pentru procesare (în cazul producerii sucurilor, vinului, uleiului, conservelor de fructe și legume, făinii, produse nucifere etc.), fie direct pentru export.
Vizualizează 3 fotografii →
26
07 2013
578

Acordul interguvernamental privind evitarea dublei impuneri

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat aduce la cunoștința contribuabililor, că din data de 21 iunie 2013, a intrat în vigoare Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Kuwait pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnat la Chişinău, la 15 martie 2010.

Prevederile Acordului menționat vor avea efect benefic în ambele state contractante:

  1. cu referință la impozitele reținute la sursă, la veniturile, la sau după 1 ianuarie a anului calendaristic, imediat următor anului în care prezentul Acord a întrat în vigoare.
  2. cu referință la celelalte impozite pe venit și pe capital, la impozitele percepute pentru orice an fiscal, ce se începe la sau după 1 ianuarie a anului calendaristic, imediat următor anului în care prezentul Acord a întrat în vigoare.

Detalii
26
07 2013
1016

Tokhir Mirzoev: contribuabilul va fi fericit dacă nu i se va cere nimic mai mult decît să-și plătească impozitele

Dle Mirzoev, de ce în Moldova oamenilor nu le place să plătească impozitele și, să-i spunem pe șleau, mulți nici nu le plătesc?

Auzind întrebarea, mai întîi am zîmbit, apoi m-am pus pe gînduri. Mi-am amintit de zicala cu două lucruri inevitabile în viață – moartea și impozitele… Desigur, nimeni nu e bucuros să plătească impozite, însă în multe alte țări acestea se plătesc la un nivel mai înalt, pentru că există, în primul rînd, înţelegerea că veniturile din impozite sunt folosite pentru a asigura binele public și, în al doilea, încrederea că acești bani vor fi utilizați în folosul societății. În afară de aceasta, este mai complicat de comis evaziuni fiscale și acestea se sancționează mai dur. Asta dacă facem o comparație cu țările dezvoltate. Cred că acestea ar fi direcțiile în care trebuie să fie concentrate eforturile autorităților – cooperarea cu mediul de afaceri, societatea în general, pe de o parte, și îmbunătățirea calității administrării fiscale, pe de altă parte. Atunci am putea spera că vor fi înregistrate progrese.

Detalii