avatar

Abecedarul fiscal

Compartiment destinat viitorilor contribuabili și are drept scop relatarea principiilor de baza ale impozitarii, a tipului și rolului impozitelor

31
01 2020
1762

Ultima pagină

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.md” continuă publicarea pe ultimele pagini a informației de cultură generală, de data aceasta vă propunem curiozități fiscale, pagini din istorie despre evoluția finanțelor publice, precum și un rebus fiscal. ȘTIAȚI CĂ… • se spune că autoritatea fiscală i-a cerut lui Dmitri Mendeleev să rotunjească tăria la votcă de la 38 la 40 grade pentru a simplifica calculul impozitului pe alcool? Savantul însuși considera că valoarea optimă este 38 grade. • cuvântul „boicot” are implicații fiscale? Odată, un irlandez pe nume Boicot a refuzat să achite impozitul funciar. Atunci Liga pecuniară le-a ordonat locuitorilor din acea zonă să uite de existența acestuia. Astfel, lui nu i se mai livra corespondența, lucrătorii şi menajerele l-au părăsit, iar vecinii au încetat să comunice cu el.
Detalii
05
12 2019
1630

Ultima pagină, nr. 7(55)

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.md” continuă publicarea pe ultimele pagini a informației de cultură generală, de data aceasta vă propunem curiozități fiscale, pagini din istorie despre evoluția finanțelor publice, precum și un Quiz matriceal.

Știați că...

  • Pe lângă biserica Old-North din Boston, Massachusetts, SUA, s-a deschis un magazin ce comercializează o varietate destul de largă de produse? Unul dintre produsele comercializate, ceaiul, este scutit de taxe și acest fapt se datorează evenimentului denumit „Partida de ceai de la Boston” din 16 decembrie 1773, în cadrul căreia s-a pledat pentru diminuarea impozitelor excesive, de la care a pornit, de fapt, Revoluţia americană. Ulterior, această mișcare a dus la apariţia celui de-al treilea partid în SUA (pe lângă republicani și democraţi) denumit „The Tea Party”, principalul motto al căruia este diminuarea taxelor și impozitelor.

Detalii
13
08 2019
1290

Învățăm și ne relaxăm împreună, partea II

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.md” continuă publicarea pe ultimele pagini a informației de cultură generală, dar și un crossword… fiscal. Sperăm că acesta să vă ajute să verificați cunoștințele care le aveți, iar în unele cazuri chiar să obțineți unele noi.
Detalii
26
06 2019
2026

Învățăm și ne relaxăm împreună

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.md” tinde spre creștere continuă și diversificarea tematicilor, ceea ce demonstrăm zi de zi. Totuși, suntem conștienți că cititorii noștri sunt nu doar angajați antrenați în domeniul său de activitate, dar și personalități care merită o clipă de răgaz. Deoarece, vorba clasicului, odihna este schimbarea genului de activitate, vă propunem ideea includerii în revistă, pe ultimele pagini, a informației de cultură generală, dar și un crossword… fiscal. Sperăm că acesta vă va ajută să verificați cunoștințele care le aveți, iar în unele cazuri chiar să obțineți unele noi.

Deoarece plasăm această informație în regim de testare, nu divulgăm numele autorului care va avea grijă de pagină. Totodată, solicităm să vă expuneți asupra conținutului acesteia și să ne sugerați idei noi, care le-am putea realiza, cu mult drag, pentru Dvs.
Detalii
22
02 2017
4086

Banii. Din istoria lor

Am ajuns la a doua literă din alfabet şi am decis să vorbim despre ceva care în fiecare zi este utilizat de fiecare dintre noi – banii. Poate nu chiar direct fac parte din domeniul fiscal, însă, fără ei nu putem vorbi de Buget, Impozite, TVA etc.
Detalii
03
01 2017
2357

Accizele, povestite copiilor

Dragii noștri mici cititori, suntem siguri că doriți să aflați cât mai multe lucruri despre lumea care vă înconjoară, pentru că, așa este și firesc la vârsta voastră.

La sigur sunteți interesați să știți mai multe despre medicină, natură, viața pe pământ sau, de ce nu, despre un domeniu vast, interesant și mai puțin cunoscut de voi – domeniul fiscal.
Detalii
29
08 2016
3572

Copii, să vorbim despre impozite!

Dragi copii, aţi auzit vreodată cuvântul impozit?

Dacă aţi întâlnit acest termen şi nu aţi întrebat părinţii ce presupune el, atunci ar fi cazul să-i rugaţi să vă explice ce înseamnă impozitul, pentru ca atunci când veţi fi mai mari să aveţi mai multe răspunsuri și mai puține întrebări la acest subiect.

Cel mai probabil aţi avut ocazia să auziţi cuvântul la televizor sau în familie, pentru că la școală, mai ales în clasele mici, nu prea se discută, sau se vorbește în detalii despre aceasta. Noi vom încerca să vă povestim despre ce este un impozit și cu ce se mănâncă, ce rol au impozitele și de ce conștientizarea necesității achitării lor ne vor ajuta să trăim mai bine.
Detalii