06
09 2022
219

Măsuri pentru depășirea crizelor din sectorul agricol

Inițiativele elaborate și activitățile desfășurate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care au fost prezentate în cadrul briefingului de presă de către ministrul Vladimir Bolea și directorul interimar al AIPA Diana Coșalîc, sunt axate pe adaptarea soluțiilor la nevoile sectorului agricol.
 
 Astfel, acțiunile întreprinse de minister oferă instrumente concrete de suport a agricultorilor. Printre reușitele înregistrate Vladimir Bolea a menționat majorarea fondului de subvenționare, creșterea cotelor de export în Uniunea Europeană la o serie de produse agricole, inițierea discuțiilor cu instituțiile financiare, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei și furnizorii de inputuri pentru a preveni aplicarea sancțiunilor producătorilor agricoli care se află în incapacitatea de a rambursa creditele din cauza pierderii culturilor agricole provocate de secetă. În context, ministrul a reiterat receptivitatea și interesul manifestat de bănci pentru restructurarea creditelor agricultorilor care nu își pot plăti obligațiile. De asemenea, a fost menționată facilitarea accesului agricultorilor la lacurile de acumulare, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale.
 
Ministrul a declarat că, în comun cu AIPA este analizată opțiunea de a majora subvențiile pentru compensarea majorării ratei la dobânzi. Totodată, este preconizat ca și activitatea procesatorilor să fie susținută în condițiile de criză energetică. Astfel, va fi creat un fond special în valoare de 93 mil. lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină utilizate în procesele de producere. În acest sens, va fi elaborat un regulament în comun cu Ministerul Finanțelor. 
 
„Prin Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, AIPA susține producătorii agricoli pentru a dezvolta atât proiectele business-ului mic și mijlociu, cât și pentru a dezvolta localitățile rurale. În acest an avem o premieră – valoarea FNDAMR constituie 1,75 mld. lei. Este pentru prima dată când AIPA gestionează o asemenea sumă alocată din bugetul de stat. Sursele financiare sunt distribuite pe mai multe programe de susținere. În acest an, la situația din 1 septembrie, s-a reușit debursarea pe contul producătorilor agricoli 1,1 mld. lei, cu 45% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.
 
Circa 80% din sursele financiare sunt orientate direct spre producătorii agricoli, fiind achitate inclusiv restanțele din anul 2021. Sursele financiare în sumă de 852 mil. lei care au fost oferite prin acest mecanism au asigurat atragerea investițiilor de peste 3 mld. lei și au permis dezvoltarea a peste 3000 de agenți economici, care au solicitat sprijinul financiar și au creat peste 1000 de locuri de muncă.
 
Un alt stimulent financiar orientat spre business sunt proiectele start-up. Noi le implementăm începând cu anul 2018. În acest an, deja 25 mil. lei sunt transferate pe conturile producătorilor agricoli gestionați de tineri, femei și migranții reveniți în țară, care și-au lansat în premieră o afacere în domeniul agricol.
 
De asemenea, de subvenții beneficiază și autoritățile publice locale ce dezvoltă infrastructura localităților rurale. În anul curent au fost alocate 47 mil. lei pentru 80 de asemenea proiecte investiționale. Tot în acest an Guvernul a venit cu 3 programe noi de susținere a agricultorilor:
  • rambursarea accizei la motorină. Este o premieră când AIPA implementează un astfel de mecanism. Pentru semestrul I, AIPA a recepționat 2111 cereri de solicitare a respectivului suport financiar, suma de 4, 6 mil. lei fiind transferată pe conturile a 114 producători, iar în curând vor fi debursate sumele și pentru ceilalți producători;
  • programul de îmbunătățiri funciare;
  • subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Astfel, 40 de Grupuri de Acțiune Locală beneficiază de sprijin financiar pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. În prima tranșă le-a fost oferită suma de 17,4 mil. lei”, a informat Diana Coșalîc.
 
 „MAIA are misiunea de a consolida agricultorii din Republica Moldova pentru a depăși mai ușor crizele curente. Întru realizarea acestui deziderat, au fost create 28 de comitete profesionale agricole pentru desfășurarea periodică a consultărilor cu ministerul. În baza acestor consultări se vor lua decizii de modificare și modernizare a regulamentului de subvenționare”, a mai declarat Vladimir Bolea.

via | maia.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.