28
06 2022
645

Modificarea mecanismului de compensare a accizei la motorină pentru producătorii agricoli

Întreprinderile agricole micro, mici și mijlocii, inclusiv cele din sectorul zootehnic, ar putea beneficia de o compensație în cuantum de 100% din cota stabilită la accizele la motorină pentru anul curent sau de 2980 lei per tonă, în timp ce pentru producătorii agricoli mari se va acorda o compensație de 30% din cota stabilită sau 894 lei/tonă.
 
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a propus pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli în anul 2022, aprobat prin HG nr. 275/2022.
 
Potrivit documentului, acciza va fi compensată în conformitate cu facturile primite de beneficiari începând cu perioada de 1 ianuarie 2022, iar prin derogare de la pct. 10 din Regulament, solicitanții care au depus dosarele în semestrul I pentru compensarea accizelor la motorina procurată începând cu 29 aprilie, vor avea posibilitatea să depună un dosar suplimentar de solicitare a compensației sau să suplinească dosarul cu facturile pentru motorina procurată în perioada 1 ianuarie 2022-28 aprilie 2022.
 
Dosarele de solicitare a compensației se vor depune pentru întreaga perioadă a anului 2022, dar nu mai mult de un dosar pentru un semestru sau un dosar anual, conform facturilor cumulative, potrivit perioadelor de timp specificate. Termenul-limită de depunere a dosarelor pentru semestrul I este 31 iulie 2022.
 
În același timp, se va majora plafonul compensaţiei acordate unui beneficiar de la 100 mii lei anual până la o valoare de 200 mii lei anual per beneficiar.
 
Respectiv, se propune și majorarea cuantumului mijloacelor aprobate în FNDARM pentru anul curent (de la 200 mil. lei până la 320 mil. lei), bani ce urmează a fi distribuiți prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru compensarea accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.
 
Proiectul este elaborat în contextul creșterii prețurilor la motorină, dat fiind faptul că acestea și alte inputuri pot influența nemijlocit majorarea costului materiei prime cu cel puțin 40% față de anul trecut, creând astfel majorări în lanț a prețurilor pentru produsele finite, în special pentru produsele social importante.
 
Conform calculelor estimative, în anul 2022 producătorii agricoli vor utiliza circa 197,83 mii tone de motorină, dintre care 179,64 mii tone de motorină pentru sectorul vegetal, iar per cap de animal pe specie sunt estimate circa 18,19 mii tone de motorină. În același timp, potrivit unui studiu (Agriculture in the Republic of Moldova Study of Current Holistic Challenges & Prospects) în țara noastră sunt înregistrate 13962 de întreprinderi micro, mici și mijlocii, care prelucrează peste 545,8 mii ha de terenuri agricole. Prin urmare, compensarea integrală a accizei necesită mijloace suplimentare pentru sectorul vegetal de  96,2 mil. lei, iar pentru sectorul zootehnic sunt necesare încă 35,9 mil. lei.
Proiectul poate fi consultat până miercuri, 29 iunie 2022.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.