04
07 2022
817

Obligația de notificare reciprocă pentru producătorii agricoli și apicultori

Neînregistrarea în sistemul informațional a adresei stupinei în staţionar şi a numărului familiilor de albine, precum și a informațiilor referitoare la amplasarea stupinei în pastoral, lipsa paşaportului stupinei și amplasarea stupinei fără acordul deţinătorilor de teren, cu încălcarea legislaţiei de mediu şi sanitar-veterinare vor fi sancționate.

 

În Monitorul Oficial din 1 iulie curent a fost publicată Legea nr. 154 din 9 iunie 2022 pentru modificarea unor acte normative, prin care se introduc normele referitoare la utilizarea obligatorie a aplicației web de producătorii agricoli pentru a informa (notifica) apicultorii referitor la tratările terenurilor agricole cu produse de uz fitosanitar, dar și de apicultori – pentru informarea (notificarea) producătorilor agricoli despre amplasarea stupinelor în pastoral, dar și staționar.

 

Astfel, Codul contravențional este completat cu prevederi ce stabilesc sancționarea nerespectării prevederilor privind înregistrarea datelor referitoare la stupinele de albine în sistemul informațional cu amendă de la 24 la 35 UC aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 40 la 70 de UC aplicată persoanei juridice. Până la momentul de față Codul prevedea sancționarea în cazul neînregistrăii la primărie a adresei stupinei staţionare şi a numărului familiilor de albine.

 

În același timp, utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților la protecţia culturilor agricole şi celor silvice fără înregistrarea prealabilă a detaliilor respective în sistemul informațional, precum și introducerea în sistemul informațional a datelor eronate se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 UC aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 30 la 45 de UC aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

 

Totodată, sunt majorate amenzile aplicate pentru încălcarea intenționată a regulilor de combatere a dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante: de la 18 la 30 UC la amendă între 24-50 UC în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere amenda a crescut de la 48 la 90 UC până la 180-300 UC.

 

Conform datelor oficiale disponibile la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 6800 de stupine cu un număr total de 261 mii de familii de albine. Anual, din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori despre utilizarea de către producătorii agricoli a produselor de uz fitosanitar pentru tratarea și/sau prelucrarea terenurilor agricole în apropierea cărora sunt amplasate stupinele, survin nenumărate cazuri de otrăvire și/sau intoxicare în masă a albinelor, situații care provoacă daune enorme sectorului apicol, pierderile cauzate fiind estimate în mărime de 60% - 100% din efectivul de familii în cadrul unei stupine.

 

 

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.