Știri
SFS: "Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!"
Conștientizarea riscurilor la care sunt expuşi salariații atunci când acceptă salariul în plic este scopul principal al unei campanii de informare, prevenire și combatere a fenomenului muncii la negru, lansată astăzi de Serviciul Fiscal de Stat.
Campania, cu genericul „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile”, va include două etape, în care vor fi verificați agenții economici cu risc sporit de utilizare a muncii la negru și a achitării salariului în plic.
Potrivit șefei de direcție din cadrul SFS, Nicolaeta Nimerenco, prima etapă a controalelor, care începe mâine, 20 martie 2018, cuprinde un eșantion mai restrâns - 17 contribuabili, selectați conform criteriilor de risc.
Dorim prin aceasta să acordăm șansa celorlalți contribuabili să-și revadă erorile la acest capitol din anii precedenți. Deja în a doua etapă, care va demara în luna iunie, vor fi incluși mai mulți agenți economici – peste 100 de contribuabili. La prima etapă va fi evaluată perioada anului 2017, iar în cea de-a doua – conform termenului de prescripție, adică 4 ani.
În acest context, Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii să asigure corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, a impozitelor și a defalcărilor aferente acestora.
Vrem să îndemnăm agenții economici ca în aceste 90 de zile de la demararea campaniei să ia măsuri în vederea conformării voluntare privind declararea reală a plăților salariale achitate angajaților, cu calcularea și achitarea obligațiilor ce le revin conform legislației, pentru a nu ajunge în ce-a de-a doua listă a verificărilor, a spus șefa direcției SFS.
Totodată, ea s-a referit și la sancțiunile ce urmează a fi aplicate agenților economici, care încalcă legislația ce ține de munca nedeclarată.
Sacțiunile prevăzute sunt destul de dure. Pe lângă sancțiunile fiscale care constituie 30% din suma diminuării impozitului pe venit și cele aferente asigurărilor sociale – în mărime dublă pentru diminuarea contribuțiilor și amenzile aferente fondului de asigurări medicale – în mărime de 100% pentru diminuarea fondului respectiv, Codul contravențional mai prevede și răspunderea contravențională, atât a persoanei cu funcție de răspundere, cât și a persoanei juridice care practică scheme de utilizare a muncii nedeclarate. Acesta prevede că pentru fiecare persoană identificată în cadrul companiei, care nu este angajată oficial, conform prevederilor Codului Muncii, persoana juridică riscă o amendă de la 210 la 300 unități convenționale, a informat reprezentantul SFS.
Comunicăm că în rezultatul activităților efectuate de către SFS, pe parcursul anului 2017 au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă – diminuarea fondului de salarizare, a impozitului pe venit și a contribuțiilor, fiind adoptate 137 decizii referitor la aceste încălcări. Totodată, au fost încasate suplimentar la buget venituri în sumă totală de 11 969,2 mii lei.
Pe lângă controalele fiscale, în scopul unei sensibilizări mai eficiente, campania include și trei spoturi video/audio,realizate cu suportul Guvernului Marii Britanii . Acestea vor fi difuzate în media. De asemenea, va avea loc repartizarea unor pliante informaționale pe întreg teritoriul țării. Spotul și materialele informaționale se adresează mai mult salariaților, care sunt expuși unui șir de riscuri în urma acceptării „salariului în plic”.
Unele dintre aceste riscuri sunt lipsa unei pensii decente, posibilitatea redusă pentru solicitarea de credite, lipsa unui pachet social motivant și a asigurării medicale, neacordarea concediilor de odihnă plătite și a unei indemnizații decente pentru îngrijirea copilului, instabilitate la locul de muncă.
Campania va dura trei luni și are ca finalitate iradierea cazurilor de achitare a salariului în plic și a muncii la negru, dar și crearea condițiilor egale pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2706 vizualizări
Data publicării:
19 Martie /2018 14:16
Catalogul tematic
Administrare fiscală | Noutăți | Legislație fiscală | Persoană juridică | Activitatea SFS
Etichete:
munca la negru | salarii în plic | contribuabili | controale fiscale | SFS
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.