Întrebări și răspunsuri
(29.1.7.5.15) Cum urmează a fi supuse impozitării veniturile obținute din repartizarea profitului societății contrar cotelor de participare depuse în capitalul social?
În conformitate cu prevederile art.254 alin.(l) lit.c) şi alin.(2) din Codul civil, asociatul societăţii comerciale are dreptul să primească o cotă-parte din profitul societăţii (dividend), proporţională participaţiunii la capitalul social, în condiţiile stabilite de lege şi actul de constituire.
Actul de constituire poate prevedea şi o altă modalitate de repartizare a profitului societăţii sau a activelor decît cea indicată la alin.(l), dar nimeni nu poate avea dreptul la întregul profit realizat de societate şi nici nu poate fi absolvit de pierderile suferite de ea. Conform prevederilor Codului fiscal nr.1163/1997:
- dividend este venitul obţinut din repartizarea profitului net între acţionari (asociaţi) în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social (art.12 pct.3));
- agentul economic achită dividende acţionarilor (asociaţilor) săi din venitul rămas după impozitare (art.80);
- persoanele specificate la art.90 reţin şi achită la buget un impozit în mărime de 6% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, cu excepţia celor aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv (art.901 alin.31) liniuţa întâi);
- alte venituri care nu au fost specificate la art.18 şi care nu sunt neimpozabile conform legislaţiei fiscale, reprezintă surse de venituri impozabile (art.18 lit.o));
- impozitul pe venit în mărime de 12% ce se reţine în prealabil, ca parte a impozitului din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, a întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), a persoanelor menţionate la cap. 101, 102 şi 103, pe veniturile obţinute de către aceasta conform art.l8 (art.90 alin.(2) și (3)).
Astfel, întrucât veniturile obţinut în urma distribuirii profitului net contrar cotei de participaţie depusă în capitalul social nu cad sub incidenţa noţiunii de „dividend”, acestea urmează a fi impozitate în conformitate cu prevederile art.90 alin.(3) din Codul fiscal.
[Temei: Scrisoarea Ministerului Finanțelor al RM nr.15/2-06/23 din 22.01.2021]
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1422 vizualizări
Data publicării:
18 Februarie /2021 07:55
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Legislație fiscală | Dividende
Etichete:
impozitare | capital social | Dividende
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.