News

Trei grupuri bancare europene, cu prezență în Moldova – sub supravegherea directă a BCE

Banca Centrală Europeană a publicat lista instituțiilor de credit din zona euro pe care le va supraveghea în mod direct. Acestea nu vor mai fi supravegheate de către băncile centrale ale țării gazdă, iar printre ele sunt și companiile-mamă a trei bănci din Moldova. BCE a publicat pe 4 septembrie 2014 lista instituțiilor de credit care vor fi supravegheate direct de Banca Centrală Europeană. Printre cele 120 de companii selectate de BCE sunt și trei grupuri bancare care au bănci-fiice în Republica Moldova. Grupurile bancare sunt Société Générale S.A. (Franța), Erste Group Bank AG (Austria) și Veneto Banca S.C.p.A. (Italia). Cele trei instituții dețin total sau majoritar trei bănci din țara noastră, respectiv MOBIASBANCA - Groupe Societe Generale, BCR Chișinău și EXIMBANK - Gruppo Veneto Banca. Cele 120 de instituții au fost calificate de BCE ca fiind semnificative. Acestea pot fi instituții de credit sau holdinguri financiare cu sediul în zona euro, sau pot fi de asemenea filiale din zona euro ale instituțiilor de credit stabilite în afara ariei respective. Lista a 120 de instituții de credit semnificative reprezintă aproape 85% din totalul activelor bancare din zona euro. Criteriile de selectare s-au bazat pe indicatorii de la 30 iunie 2014 și au cuprins:
  • valoarea totală a activelor;
  • importanța instituției pentru economia țării în care își are sediul sau pentru Uniunea Europeană în general;
  • gradul de complexitate a activităților transfrontaliere;
  • dacă au solicitat sau au primit asistență financiară din partea Mecanismului European de Supraveghere (ESM) sau Facilității Europene de Stabilitate Financiară (EFSF).
Totodată, în paralel cu lista instituțiilor de credit semnificative, BCE a stabilit și lista instituțiilor de credit mai puțin semnificative. Printre acestea este de asemenea un grup financiar prezent în Republica Moldova. Este grupul german ProCredit Holding AG & Co.KGaA, iar banca din Moldova este ProCredit Bank. Instituțiile mai puțin semnificative vor fi în continuare supravegheate de băncile centrale naționale, în cazul dat Bundesbank (Germania), dar BCE poate decide în orice moment să preia banca sub supraveghere directă, pentru a se asigura în supravegherea adecvată a băncii. Hotărârea BCE va intra în vigoare în termen de 2 luni, adică din 4 noiembrie 2014. Lista completă a instituțiilor selectate.

via agora.md

1446 views

The date of publishing:

08 September /2014 10:35

Domeniu:

Noutăți

Tags:

BCE | Moldova | banci | credit

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon