26
02 2015
864

Unor companii din Moldova le-a fost permis exportul de mere pe piața rusă

Cu începere de astăzi unele companii din Moldova pot relua exporturile de mere pe piața rusă – despre acesta anunță pe site –ul său oficial Serviciul Fitosanitar al Federației Ruse Rosselhoznadzor. Acesta, după o înțelegere a reprezentanţii Serviciului Fitosanitar Federal cu Agenţia Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova, care a dat garanţii că loturile de fructe exportate vor fi conforme cerințelor pieței din Rusia.

Printre companiile cărora li se permite exportul de mere se înscriu Prima- Nucatim, Scutaru Victor,SRL Ungureanca, Plaiul Bîrlădean, Crimafruct,SRL Bona – Fruct SRL Bucuria- Saturn, Agrodenidan, Agrostar și SRL Unit — Olimp, în total 10 companii de pe malul drept al Nistrului și toate companiile exportatoare de mere de pe malul stâng.

În comunicatul Rosselhoznadzor se mai menționează că dacă vor fi admise încălcări ale cerințelor pieței ruse la producția de mere livrată din Moldova, exporturile vor fi sistate.

În comunicat nu se precizează criteriile după care au fost selectate cele 10 companii, care vor putea exporta mere pe piața rusă. Lista prezentată mai înainte de Republica Moldova Serviciului Fitosanitar Federal include 248 companii. Federația Rusă a instituit embargou la exportul de fructe — mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici și prune din vara trecută ( 21 iunie 2014.). Motivul — producția nu corespunde standardelor de pe piața rusă și Serviciul Fitosanitar Federal este pus în situația de a proteja drepturile consumatorilor.

Solicitat să comenteze decizia de preluare a exporturilor de mere pe piața FR directorul executiv al Asociației Moldova Fruct Iurie Fala a spus că pe ” de o parte e bine. Dar pe de alta, nu se știe pe baza căror criterii au fost selectate aceste 10 companii și dacă vor putea mai târziu exporta și altele”.

Iurie Fala a specificat că Asociația întrunește peste 140 de companii. Multe au făcut investiții, au procurat frigidere, linii de sortare, alte echipamente și s-au trezit vara trecută nu doar că nu-și pot recupera investițiile, dar nu știu ce să facă cu recolta, foarte bună în 2014.

”Au avut pierderi foarte mari, exporturile de mere s-au redus în 2014față de 2013 cu 47 la sută. La fabricile de procesare au fost predate 230mii tone de mere în sumă de 103 mln lei față de 2013 când cantitatea a fost de doar 93 mii tone, iar banii obținuți în sumă de 148mln. lei, Chiar dacă au primit compensații de la stat, pierderile suportate au rămas mari. Ca să nu mai vorbim de merele care au înghețat nerecoltate pe pomi — precizat el.

Fala a spus că așteptă precizări de Ministerul Agriculturii și Industrie Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, referitor la criteriile de selectare a celor 10 companii.

Răspunzând la întrebarea, dacă există în prezent mere în RM pentru a fi exportate în pe piața Rusă el a menționat că există.

„Nu pot să spun exact cât s-ar putea exporta în Federația Rusă, ce cantitate a fost solicitată. Dar mere există. Însă stocurile sunt mult mai mici decât în toamna anului trecut. Doar nu puteau companiile să aștepte, s-au reorientat pe piața țărilor UE, pe alte piețe și lucrul acesta continuă” — a mai adăugat directorul executiv Moldova Fruct.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.