News

În Republica Moldova va fi creată o comunitate profesională a femeilor din domeniul financiar

Cu toate că femeile reprezintă majoritatea absolventelor facultăților financiare la nivel european, totuși, există o subreprezentare a acestora în organele de conducere a instituțiilor și organizațiilor financiare, în poziții de top management acestea reprezentând mai puțin de 8%. Pentru a elimina aceste discrepanțe, în majoritatea țărilor se lansează diferite programe ce au ca scop incluziunea financiară a femeilor.

 

În acest sens, astăzi, 30 mai, la Ministerul Finanțelor a fost lansat proiectul „Femei în Finanțe”, o inițiativă condusă de Un Women Moldova, în colaborarea cu FINEDU și finanțată de Suedia. Proiectul își propune să asigure acces la un nivel de educare financiară a unei generații de femei mai pregătite să facă față provocărilor sectorului financiar.

 

Petru Rotaru, ministrul Finanțelor :  lansarea acestui proiect este un prim pas important, dar trebuie să continuăm să analizăm subiectul astfel încât să eliminăm discrepanțele de gen în domenii sensibile. Mă refer la nivelul de salarizare, la implicarea lor și la egalitatea de gen în management. La toate etapele de management avem o reprezentare semnificativă a femeilor, ceea ce mă bucură foarte mult. Trebuie să lucrăm împreună în procesul de elaborare a bugetului pentru a stimula egalitatea de gen. Nu este ușor, deoarece vorbim de lucruri complexe, dar cu suportul partenerilor vom face progrese.

 

Ce prevede proiectul?

 

Veronica Sirețeanu, project manager FINedu: scopul proiectului este de a contribui direct la crearea comunității profesionale a femeilor din domeniul financiar din întreaga țară și de a intensifica activitățile de educație financiară pentru a crea oportunități, cu accent pe femei și copii.

 

 

Astfel, proiectul va include activități precum:

  • Efectuarea unui studiu a situațiilor femeilor care lucrează în domeniul financiar din Republica Moldova;
  • Lansarea cluburilor regionale (Clubul femeilor în finanțe);
  • Oragnizarea sesiunilor de instruire cu femeile din finanțe (pe tematici precum: finanțe publice, finanțe corporative, e-commerce, comunicarea de afaceri etc.);
  • Program de educație financiară pentru copii și tineri – „Finanțistele învață copii despre finanțe” (este planificată dezvoltarea curricum-ului pentru a facilita pregătirea tinerilor din regiuni de către membrele cluburilor regionale, precum și elaborarea  materialelor de suport pentru femei, în educația financiară a tinerilor din regiune).

 

Totodată, este preconizat, în premieră, includerea unei noi nominalizări  „Femeia în Finanțe” în cadrul Galei Contribuabililor Onești – eveniment organizat anual, ce are ca scop promovarea civismului fiscal și conformarea la onorarea obligațiilor fiscale.

 

Conform datelor, în Republica Moldova, unde majoritatea din sectorul financiar (asigurări și banking) reprezintă femeile, există un decalaj de peste 40% în salariile primite de femei vs bărbați cu aceeași calificare.

 

P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” este partener informațional al proiectului.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

329 views

The date of publishing:

30 May /2024 13:30

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Finanțare

Tags:

comunitatea de afaceri | acord de finantare | femei in afaceri

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon