News

Legea privind efectuarea decontărilor în numerar va fi pusă în aplicare din 1 aprilie 2025

Joi, 26 decembrie, Parlamentul, în cadrul ședinței plenare, a votat în lectura a doua și a treia, finală proiectul legii pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica fiscală și vamală), în temeiul căruia prevederile Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, se vor aplica din 1 aprilie 2025, adică, termenul de punere în aplicare a noilor reglementări se extinde cu trei luni.

 

O altă modificare la Legea nr. 34/2024 are drept scop aducerea în concordanță a prevederilor legii menționate cu art. 7 alin.(1) subpct. 2) din Legea nr. 139/2007 asociațiilor de economii și împrumut, potrivit căruia AEÎ, în funcție de categoria licenței deținute, pot oferi membrilor săi servicii de acceptare a următoarelor tipuri de depuneri de economii: la termen și la vedere.

 

Astfel, având în vedere faptul că acceptarea depunerilor de economii reprezintă una dintre activitățile de bază a AEÎ (similar băncilor), a fost susținută completarea art. 6 lit. d) din Legea nr. 34/2024 cu o normă ce permite acestor entități atragerea de depuneri de economii de la membrii săi în numerar nelimitat și respectiv, onorarea obligațiilor de plată față de aceștia.

 

Legea votată mai stabilește că, prin derogare de la normele stipulate în art. 56 alin. (1) și (2) din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, prevederile1 art. 21 alin. (6) din Codul fiscal se vor aplica începând cu perioada fiscală 2024. De menționat, că în temeiul Legii nr. 214/2024 alin. (6) al art. 21 din CF a fost expus în redacție nouă, cu punerea în aplicare din ziua publicării – 15 august 2024.

 

În altă ordine de idei, proiectul aprobat, prin revizuirea prevederilor Legii nr. 66/2023 pentru modificarea unor acte normative, extinde termenul în care persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale înregistrate în RM sunt obligate să prezente și/sau să actualizeze informația cu  privire la beneficiarul efectiv/beneficiarii efectivi la Agenția Servicii Publice până la 31 decembrie 2025 (în termen de 30 de luni de la data intrării în vigoare a legii menționate). Reiterăm, că anterior termenul-limită de prezentare/actualizare a informației date era de 31 decembrie 2024.

 

Proiectul votat mai conține un șir de intervenții la Codul vamal nr. 95/2021, inclusiv completarea art. 125 care reglementează stingerea datoriilor vamale cu noi prevederi.

 

Astfel, la cererea debitorului, Serviciul Vamal va stinge prin scădere datoria vamală constatată pentru mărfurile anterior importate, supuse accizei, în cazul în care cuantumul accizei și al TVA aferent mărfurilor respective și/sau altor mărfuri accizabile obținute ca rezultat al utilizării mărfurilor anterior importate în procesul de prelucrare și/sau de fabricare a fost calculat și achitat la Serviciul Fiscal de Stat, în limita sumei declarate și achitate, în baza informației SFS care va certifica data achitării respective.

 

În cazul circumstanțelor prevăzute supra, SV va întreprinde măsuri de asigurare a stingerii datoriei vamale în mărimea plății achitate la SFS, iar majorarea de întârziere aferentă drepturilor de import se va aplica din ziua în care acestea trebuiau plătite Serviciului Vamal până în ziua în care cuantumul accizei și al TVA aferent mărfurilor supuse accizei a fost achitat la Serviciul Fiscal de Stat.

 

Conform proiectului, noile prevederi intră în vigoare din 1 ianuarie 2025.

------------------

1Codul fiscal

Articolul 21. Reguli speciale referitoare la venit

(6) Veniturile obținute de contribuabilii care desfășoară activitate de întreprinzător din tranzacțiile economice cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfășoară activitate de întreprinzător, realizate la un preț mai mic decât prețul de piață se ajustează în scopuri fiscale la prețul de piață.

Prevederile prezentului alineat nu se aplică tranzacțiilor pentru care a fost aplicat principiul lungimii brațului la stabilirea prețului, precum și pentru care au fost aplicate prevederile art. 19.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Serviciul Vamal al Republicii Moldova | Parlamentul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

171 views

The date of publishing:

26 December /2024 14:02

Catalogul tematic

Codul vamal | Politica bugetar-fiscală

Tags:

Codul vamal | Aprobarea politicii bugetar fiscale | decontari banesti in numerar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon