News

Programul de Vouchere pentru Electrocasnice. Regulamentul a fost publicat

Modul de acordare a ajutorului financiar sub forma unui voucher pentru înlocuirea, în cadrul unei locuințe, a echipamentelor electrocasnice, electrice sau electronice cu unele mai performante din punct de vedere energetic, în scopul eficientizării consumului de resurse energetice, este stabilit prin Regulamentul cu privire la modul de operare și funcționare a Programului de acordare a ajutorului financiar pentru eficientizarea consumului de resurse energetice (Programul de Vouchere pentru Electrocasnice). Documentul, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.533 din 24 iulie 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial din 9 august curent.

 

Responsabilă de implementarea Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este Instituția Publică „Centrul Național pentru Energie Durabilă” (IP CNED). Această instituiție va stabili inclusiv tipurile de echipamente eligibile pentru Program, precum și perioada sesiunilor de vouchere, care se va publica pe pagina web oficială a instituiție iși în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, modulul „Eco – Voucher”.

 

Programul constă în oferirea unor vouchere consumatorilor vulnerabili (suport financiar) ce acoperă o parte din prețul de achiziție a echipamentelor electrocasnice, electrice sau electronice mai eficiente din punct de vedere energetic.

 

În primul rând, conform Regulamentului, Voucher este un produs electronic generat de sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, modulul „Eco – Voucher” ce atestă dobândirea finanţării nerambursabile cu valoare nominală fixă în monedă națională, ce acoperă o parte din preţul de achiziţie a unui echipament electrocasnic, electric sau electronic și cu termen de valabilitate limitat.

 

Astfel, finanțarea prin intermediul voucherelor nu poate depăși 70% din prețul echipamentului achiziționat în cadrul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Comerciantul partener va scade din prețul echipamentului mărimea voucherului, iar diferența este suportată de către beneficiar, din surse financiare proprii. Totodată, persoana care a beneficiat de un voucher pentru un anumit tip de echipament electrocasnic, electric sau electronic nu mai poate beneficia de un voucher pentru același tip de echipament.

 

Regulamentul prevede că potențialii beneficiari ai Programului de Vouchere pentru Electrocasnice se vor selecta din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, modulul „Eco – Voucher” conform criteriilor de eligibilitate examinate de Comitetul de finanțare și risc al IP CNED, care se vor axa cel puțin pe un criteriu din cele enumerate: gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent;  consumul mediu lunar de energie electrică;  datele persoanelor fizice înregistrate în cererea pentru atribuirea gradului de vulnerabilitate energetică (componența familiei); adresa de domiciliu indicate.

 

Potențialul beneficiar va fi în drept să valorifice voucherul dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:  se obligă să predea, în momentul achiziționării unui echipament electrocasnic, electric sau electronic nou, un echipament uzat echivalent care îi aparține, de același tip. Condiția de același tip de echipament se va considera îndeplinită dacă acestea au aceiași destinație de utilizare; achită, din surse financiare proprii, diferența dintre prețul echipamentului și mărimea voucherului; semnează o Declarație pe propria răspundere a beneficiarului.

 

Regulamentul mai prevede că este în drept să valorifice voucherul o altă persoană decât beneficiarul voucherului, dacă aceasta dispune de procură autentificată notarial sau de împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice.

 

Este important de menționat că notificarea potențialilor beneficiari se va efectua prin intermediul cabinetului personal din SIVE, prin SMS transmis la telefonul mobil înregistrat în contul SIVE și/sau prin poșta electronica, după caz.

 

Se estimează că aproximativ 148 de mii de familii vulnerabile din punct de vedere energetic (14 mii în primul an de implementare, 68 mii - al doilea an și 66 al treilea an) vor reduce facturile la energie datorită programului de vouchere destinat gospodăriilor casnice prin înlocuirea echipamentelor electrocasnice, electrice sau electronice uzate cu altele noi.

 

Un program similar este implementat cu succes și în România.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

726 views

The date of publishing:

09 August /2024 09:28

Catalogul tematic

Servicii electronice | Noutăți

Tags:

achiziţii publice electronice | echipament | voucher

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon