BGPF

28.1.34 Se vor include în limita stabilită de 1,2 mil. lei, sumele refacturate în cazul serviciilor comunale?

În conformitate cu art. 112 alin. (1) din Codul fiscal, subiectul care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia autorităţilor și instituţiilor publice, specificate la art.51, exceptând instituţiile de învăţământ publice, este obligat să se înregistreze în calitate de plătitor TVA dacă el, într-o oricare perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri, servicii în sumă ce depăşeşte 1,2 mil. lei, cu excepţia livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere şi a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin. (2) din Codul fiscal. Subiectul este obligat să anunțe oficial Serviciul Fiscal de Stat, completând formularul respectiv şi să se înregistreze nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc depăşirea. Subiectul se consideră înregistrat din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc depăşirea.

Potrivit art. 93 pct. 3) din Codul fiscal, prin noțiunea de livrare de mărfuri se înțelege transmiterea dreptului de proprietate asupra mărfurilor prin comercializarea lor, schimb, transmitere gratuită / cu plată parţială, împrumutul bunurilor fungibile, cu excepţia mijloacelor băneşti, achitarea salariului în expresie naturală, prin alte plăţi în expresie naturală, prin comercializarea mărfurilor gajate în numele debitorului gajist, prin transmiterea mărfurilor în baza contractului de leasing financiar; transmitere a mărfurilor de către comitent comisionarului, de către comisionar cumpărătorului, de către furnizor comisionarului şi de către comisionar comitentului în cadrul realizării contractului de comision.

Concomitent, art. 93 pct. 4) din Codul fiscal identifică livrarea (prestarea) de servicii ca activitate de prestare a serviciilor materiale şi nemateriale, de consum şi de producţie, inclusiv darea proprietăţii în arendă, locaţiune, uzufruct, leasing operaţional, transmiterea cu plată sau gratuit a drepturilor privind folosirea oricăror mărfuri, obiecte ale proprietăţii industriale şi obiecte ale dreptului de autor şi ale drepturilor conexe; activitate de executare cu plată sau gratuită a lucrărilor de construcţii şi montaj, de reparaţie, de cercetări ştiinţifice, de construcţii experimentale şi a altor lucrări; activitate de prestare a serviciilor de către administratorul fiduciar cumpărătorului şi de către administratorul fiduciar fondatorului administrării fiduciare în cadrul realizării contractului de administrare fiduciară.

Astfel, refacturarea cheltuielilor compensate în esența sa presupune recuperarea cheltuielilor suportate care nu sunt utilizate nemijlocit în activitatea sa de întreprinzător de către entitatea ce efectuează refacturarea lor.

Prin urmare, dat fiind faptul că prin refacturarea cheltuielilor se urmărește compensarea costurilor suportate în folosul terților persoane, aceasta nu cade sub incidența noțiunilor de livrare de mărfuri/servicii, care reprezintă o condiție necesară de a fi îndeplinită în scopul aprecieriii obligației de înregistrare ca plătitor a TVA.

Ordinul SFS nr. 252 din 17-07-2023

The date of publishing:

17 July /2023 13:18

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon