BGPF

29.1.3.2.12 În ce mărime urmează a fi dedus suplimentul la salariul tarifar (de funcţie) calculat salariatului delegat pe teritoriul republicii pentru executarea lucrărilor de montaj şi construcţie?

 Conform pct. 4 din Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităților din Republica Moldova aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012, prevederile acestuia se extind asupra personalului delegat pentru îndeplinirea unor misiuni provizorii, inclusiv:
 
  a) încheierea şi îndeplinirea contractelor, soluţionarea altor probleme legate de producerea şi comercializarea bunurilor şi de prestarea serviciilor;
  b) exercitarea funcţiei de control în problemele ce ţin de specificul activităţii;
  c) efectuarea vizitelor oficiale, purtarea tratativelor, consultărilor, pregătirea şi încheierea convenţiilor, acordurilor;
  d) realizarea schimburilor de experienţă, specializărilor, stagiilor, instruirilor;
  e) participarea la vînzări şi expoziţii, studierea pieţei, realizarea de activităţi în domeniul cooperării economice şi tehnico-ştiinţifice;
  f) participarea la sesiuni, simpozioane, conferințe, şedinţe, congrese, manifestări științifice, culturale, artistice şi sportive;
  g) primirea titlurilor, decorațiilor şi premiilor decernate etc;
  h) alte sarcini analogice.
 
Totodată, conform pct. 1 din Regulamentul menționat, deplasarea în interes de serviciu reprezintă delegarea personalului, conform ordinului (dispoziției, deciziei, hotărârii) entității, pe un anumit termen, pentru executarea obligațiilor prevăzute la pct.4 din Regulament.
 
Subsecvent, prin Hotărârea Guvernului nr. 632/1994 a fost aprobat Regulamentul cu privire la modul şi mărimile de compensare a cheltuielilor în cazul repartizării lucrătorilor din întreprinderi şi organizaţii în vederea executării lucrărilor de montaj, reglare, construcţie, reparaţie și restaurare, precum şi a cheltuielilor necesare pentru lucrările cu un caracter mobil şi ambulant şi cele executate prin metoda de schimb.
 
Potrivit pct. 8 şi 11 din Regulament, suplimentul pentru caracterul mobil al lucrărilor executate de muncitorii organizaţiei de construcţie (subdiviziunii ei), transferaţi în altă localitate, se plăteşte pe un termen de pînă la 3 ani şi se stabileşte în mărime de 30 la sută din salariul tarifar (salariul de funcţie), fără a se lua în calcul coeficienţii şi plăţile suplimentare, care însă nu va depăşi diurnile plătite pentru deplasări de serviciu.
 
Prevederile pct. 21 şi 22 stabilesc că, suplimentele plătite în mărimile prevăzute de Regulamentul dat nu se iau în considerare la calcularea salariului mediu şi la calcularea cotizaţiilor pentru asigurări sociale de stat şi sînt neimpozabile, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Lucrătorilor, cărora în baza Regulamentului menţionat, li s-au stabilit suplimente nu li se plătesc diurnele prevăzute pentru deplasări.
 
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activității de întreprinzător, iar prevederile alin. (3) al aceluiași articol stabilesc că, deducerea cheltuielilor de delegații se permite în limitele stabilite de Hotărîrea Guvernului nr.632 din 24 august 1994.
 

Ordinul SFS nr. 32 din 30-01-2025

The date of publishing:

13 February /2025 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon