BGPF

29.1.7.1.4 Urmează de a reține impozitul pe venit la sursa de plată din sumele achitate salariatului pentru lipsa forțată de la serviciu, în legătură cu restabilirea acestuia la serviciu, conform hotărârii instanței de judecată?

În conformitate cu prevederile art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul muncii angajatorul este obligat sa compenseze persoanei salariul pe care aceasta nu l-a primit, în toate cazurile privării ilegale de posibilitatea de a munci. Această obligație survine, în particular, în caz de eliberare ilegală din serviciu sau transfer ilegal la o altă muncă.
 
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 18 lit. c) din Codul fiscal, salariul constituie sursa de venit impozabilă, care se include în venitul brut.
În temeiul art. 88 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare angajator care plătește salariatului salariu (inclusiv primele și facilitățile acordate) este obligat să calculeze, ținând cont de scutirile solicitate de angajat și de deduceri, și să rețină din aceste plăți un impozit, determinat conform modului stabilit în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 697/2014.
 
Astfel, din suma salariului achitat pentru lipsa forțată de la serviciu, entitatea urmează sa rețină impozitul pe venit, potrivit cotelor stabilite la art.15 lit. a) din Codul fiscal.
 
Concomitent, la suma salariului menționat entitatea va calcula și achita contribuții de asigurări sociale, precum și va reține de la salariat prime de asigurări obligatorii de asistență medicală indiferent de faptul dacă aceasta a achitat prima stabilită în sumă fixă pentru anul de gestiune.

Ordinul SFS nr. 388 din 15-08-2024

The date of publishing:

10 September /2024 14:45

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon