BGPF
29.1.7.1.8 Urmează de a reţine impozit pe venit la sursa de plată din cheltuielile de închiriere, diurne pentru deplasarea salariaţilor sau persoanelor care îndeplinesc lucrări şi servicii în conformitate cu contractul (acordul) încheiat, pe teritoriul Republicii Moldova suportate peste plafoanele stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 10 din 05.01.2012?
În conformitate cu prevederile pct. 19 și 192 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10 din 05.01.2012, personalului delegat i se compensează cheltuielile efective pentru locaţiune, inclusiv pentru serviciile obligatorii prestate în unităţile de cazare, conform cerinţelor privind utilarea camerelor din unităţile de cazare, în mărime ce nu va depăşi plafoanele de cazare pentru fiecare 24 de ore, prevăzute în anexa nr.2 la prezentul Regulament.
Cheltuielile efective pentru locaţiune se justifică prin documentele confirmative. Nu se permite achitarea cheltuielilor pentru locaţiune în unităţile de cazare în baza conturilor comune, fără a fi indicate în ele perioada aflării, numele celor cazaţi, tipurile cheltuielilor etc.
În acelaşi mod se compensează cheltuielile de locaţiune suportate în timpul opririi forţate în drum, confirmate documentar.
În situaţiile în care nu sunt prezentate documente confirmative privind cazarea, eliberate de unităţile de cazare, în calitate de document confirmativ poate servi contractul de locaţiune încheiat între persoana delegată şi intermediar/proprietar. În acest caz, compensarea cheltuielilor se va efectua în conformitate cu documentele prezentate, cu condiţia că aceste cheltuieli nu vor depăşi plafoanele de cazare stabilite prin anexa nr.2 la prezentul Regulament pentru persoanele prevăzute la categoria "A".
Cheltuielile de locaţiune pe perioada delegării în interes de serviciu suportate de personalul delegat peste plafoanele stabilite se restituie, la decizia conducătorului, în baza documentelor confirmative prezentate.
Totodată, potrivit pct.2 din Regulamentul nominalizat, acesta reglementează cheltuielile entităţilor din Republica Moldova pentru deplasarea în interes de serviciu a personalului sau a persoanelor care practică activităţi de voluntariat în conformitate cu Legea voluntariatului nr.121 din 18 iulie 2010, pe teritoriul republicii şi peste hotarele ei.
Prin urmare, diurnele achitate peste plafoanele stabilite prin Anexa nr.2 la Regulamentul dat, constituie sursele de venit impozabile cu impozitul pe venit, potrivit prevederilor art. 18 lit.o) din Codul fiscal, care se impozitează în modul general stabilit, conform cotelor stabilite în art. 15 lit. a) din Cod.
De asemenea, potrivit punctului 21 din Regulamentul nominalizat, în cazul în care nu sunt prezentate documentele confirmative a cheltuielilor de locaţiune, aceste cheltuieli se compensează personalului delegat în mărime de 50% din plafonul-limită de cazare pentru fiecare noapte aflată în deplasare, cu excepţia suportării integrale sau parţiale a cheltuielilor de cazare de către partea primitoare documentate corespunzător. Compensarea cheltuielilor nominalizate se efectuează în cazul în care personalului delegat nu i s-a acordat locuinţă fără plată.
Astfel, în cazul în care lipsesc documentele ce ar confirma cheltuielile aferent închirierii locuinţei, cheltuielile peste plafoanele stabilite la Hotărârea dată, urmează a fi impozitate în modul general stabilit de legislaţia fiscală.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiulHotărîrii Guvernului nr.1058 din21.12.2023, în vigoare01.01.2024; Hotărîrii Guvernului nr.783 din 20.11.2024, în vigoare 01.12.2024].
The date of publishing:
18 February /2025 08:00
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Persoană juridică | Persoana fizică