BGPF

29.1.7.5.18 Cum urmează a fi impozitate plățile efectuate din capitalul de stimulare în beneficiul angajaților companiei?

Conform art.311 alin.(1) și alin.(2) din Legea nr.135/2007 privind societățile cu răspundere limitată, societatea are dreptul să formeze, prin decizie unanimă a asociaților, un capital de stimulare pentru a-i stimula și interesa în activități eficiente, participări active, inițiative de creație în favoarea societății pe beneficiarii (salariații angajați) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
 
  a) au statut de rezident conform art.5 pct.5) lit.a) din Codul fiscal nr.1163/1997;
  b) sunt angajați în cadrul societății de cel puțin 12 luni depline la data acordării plăților;
  c) suma achitată fiecărui salariat nu depășește 100% din cuantumul anual al salariului primit de către acesta în anul din care se formează capitalul de stimulare;
  d) cuantumul capitalului de stimulare nu depășește 25% din profitul net.
 
Capitalul de stimulare poate fi format din contul profitului net al societății și folosit la acordarea drepturilor la o plată la un moment stabilit sau la un moment în viitor în asociere cu un eveniment desemnat în viitor.
 
La aceasta, menționăm că, conform art.18 alin.(9) din Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017, după aprobarea situațiilor financiare anuale, entitatea înregistrează în contabilitate repartizarea profitului anual după destinații, conform hotărârii adunării generale sau a altui organ împuternicit.
 
De asemenea, specificăm că, potrivit art.31alin.(5) din Legea nr.135/2007, plățile din capitalul de stimulare se asimilează dividendelor, dar se achită o dată pe an. Prin urmare, având în vedere faptul că, plățile respective sunt asimilate dividendelor, urmează a fi reținut impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 6%, conform art.901 alin.(31) din Codul fiscal.
 
Reieșind din cele menționate, concluzionăm că, în vederea formării capitalului de stimulare urmează a fi respectate condițiile stipulate la art.311 din Legea nr.135/2007, iar modul de creare și utilizare a capitalului respectiv, precum și desemnarea beneficiarilor urmează a fi reglementate prin Regulamentul intern aprobat de societate.
 

Ordinul SFS nr. 29 din 29-01-2025

The date of publishing:

07 February /2025 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon