BGPF

31.8.16 Se aplică limitele de utilizare a numerarului în cazul efectuării plăţilor în numerar de către agenții economici în temeiul contractelor de împrumut?

Conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, agenții economici (indiferent de forma de proprietate), persoanele fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător, precum și persoanele fizice ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății sunt în drept să efectueze plăți în temeiul contractelor de împrumut în mărime ce nu depășește 100 000 lei anual. 
 
 Această normă se aplică atât situațiilor în care agentul economic acordă un împrumut unei persoane fizice, unei persoane juridice, cât și situațiilor în care agentul economic contractează un împrumut de la o persoană fizică/ juridică și efectuează plăți în scopul rambursării/ restituirii împrumutului contractat.
Totodată, plafonul de 100 000 lei se aplică tuturor plăților cumulative efectuate în cursul unui an în scopul acordării, rambursării împrumutului/ împrumuturilor contractate, indiferent de numărul și creditorul/ debitorul acestora.
 În partea ce ține de împrumuturile, creditele acordate de către instituțiile specializate și anume: bănci, organizații de creditare nebancară, asociații de economii și împrumut (acordă credite membrilor săi) etc., atunci devin incidente prevederile art. 6 lit. b) din Legea nr. 34/2024.
 
Conform prevederilor date, acordarea de credite de către bănci, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și de către alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite și, respectiv, onorarea obligațiilor față de entitățile prenotate, care decurg din activitatea de creditare, poate fi efectuată în numerar nelimitat.
 
 În calitate de alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite/ împrumuturi remarcăm:
- furnizorii de servicii de finanțare participativă platformele de finanțare participativă, ce activează în temeiul Legii nr. 181/2023 privind serviciile de finanțare participativă;
- casele de amanet (lombarduri), ce sunt licențiate și activează conform prevederilor Legii nr.282/2004 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase și a Regulamentului cu privire Ia modul de organizare, şi funcţionare a caselor de amanet (lombardurilor), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 204/1995. Conform cadrului legal prenotat, casele de amanet (lombardurile) sunt instituţii de creditare, care oferă populaţiei posibilitatea de a obține un împrumut cu amanetarea obiectelor de uz personal, casnic, precum şi a articolelor din metale prețioase și pietre prețioase.
 
Prin urmare, în momentul contractării de către agentul economic, a unui credit/ împrumut de la entitățile financiare prenotate (bancă, organizație de creditare nebancară, asociație de economii și împrumut, casă de amanet (lombard), furnizorul de servicii de finanțare participativă), acesta poate fi eliberat și restituit/ rambursat (conform graficului de plăți sau anticipat) în numerar indiferent de sumă, precum și fără careva restricții.

Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025

The date of publishing:

14 July /2025 07:56

Catalogul tematic

Decontările în numerar

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon