News

Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată. Aceștia vor fi obligați să dețină un certificat de competență profesională

Activitatea agenților imobiliari va fi reglemenată de o lege specială. În Parlament este înregistrat proiectul de lege privind activitatea agenților imobiliari, ce va stabili cerințele profesionale, drepturile și obligațiile agenților imobiliari, precum și măsurile de supraveghere și sancțiunile aplicabile, în scopul asigurării unui mediu transparent și echitabil în domeniul intermedierii imobiliare.

 

Una din prevederile esențiale ale proiectului constă în obligația agenților imobiliari de a obține un certificat de competență profesională emis de о instituție de învățământ acreditată, care atestă formarea profesională inițială/continuă a unui agent imobiliar. Conform proiectului, agentul imobiliar urmează formarea profesională inițială de minim 30 de credite de studii și cea continuă de minim 10 credite de studii odată la 4 ani. Tot în acest context, proiectul prevede crearea Modulului „Agenți imobiliari” integrat în Sistemul informațional „Registrul prețurilor bunurilor imobile”, care va include agenții certificați și va fi administrat de Agenda Geodezie, Cartografie și Cadastru.

 

De asemenea, legea va reglementa și suspendarea / retragerea valabilității certificatului de agent imobiliar. Proiectul prevede că autoritatea administrative centrală poate suspenda valabilitatea certificatului agentului imobiliar, cu adresarea ulterioară în instanța de judecată în termen de 3 zile lucrătoare, în baza sesizarii motivate a Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protectia Consumatorilor, Serviciului Fiscal de Stat si/sau a Consiliului Concurentei, în cazul în care acestea constată, în limitele competențelor atribuite prin lege, încălcări ale legislației în activitatea de intermediere imobiliară.

 

Autorii mai propun și norme ce se referă la conflictul de interese. Astfel, agenții imobiliari vor fi obligați să evite orice situație care ar putea genera conflicte de interese în relațiile cu clienții lor. Conform proiectului, se consideră situații de conflict de interese cazurile în care agentul imobiliar are un drept real sau alte interese patrimoniale asupra bunului imobil care face obiectul intermedierii; reprezintă simultan interesele mai mult clienți în aceeași tranzacție imobiliară, fără acordul scris expres al acestora;  obține beneficii financiare sau materiale, direct sau indirect, din alte surse decât onorariul convenit cu clientul, în legătură cu tranzacția intermediată; fumizează servicii conexe tranzacției intermediate unor terțe părți implicate în tranzacție, fără informarea prealabilă și acordul scris al clientului. În cazul în care apare un conflict de interese, agentul imobiliar este obligat să informeze toate părțile implicate și să se abțină de la orice acțiune care ar putea compromite imparțialitatea sa. Dacă un conflict de interese nu poate fi soluționat, agentul imobiliar trebuie să renunțe la intermedierea tranzacției sau să recomande părților implicate desemnarea unui alt agent imobiliar pentru intermedierea tranzacției.

 

De asemenea, agenții imobiliari vor fi obligați să raporteze toate contractele de intermediere imobiliară, prin intermediul Modului „Agenți imobiliari”, în termen de 15 zile lucrătoare de la încetarea contractului de intermediere. Raportarea se va efectua printr-un formular electronic standardizat care va permite inregistrarea si actualizarea datelor în timp real, încărcarea documentelorjustificative și va include: descrierea detaliată a bunului imobil - obiect al intermedierii (adresa, suprafața, numărul cadastral, tipul imobilului); valoarea contractului de intermediere imobiliară și modalitatea de plată a remunerației; datele de identificare ale părților la contractul de intermediere imobiliară; data și locul semnării contractului; remunerația încasată în urma serviciilor de intermediere și alte informații relevante.

 

Legea va se aplica persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități de intermediere imobiliară.

 

Prin adoptarea acestei legi, autoritățile își propun asigurarea protecției drepturilor și intereselor legitime ale clienților și ale altor participanți la tranzacțiile imobiliare, contribuind la sporirea încrederii în sector;  stabilirea și aplicarea unor standarde profesionale ridicate pentru agenții imobiliari, prevenirea și combaterea practicilor comerciale incorecte, abuzive si a concurenței neloiale, dar și sustinerea și promovarea formării profesionale a agenților imobiliari pentru îmbunătățirea calității serviciilor prestate.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

374 views

The date of publishing:

26 March /2025 07:49

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

conflict de interese | agenti imobiliari | proiect de lege

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon