News

Actul de ridicare a mijloacelor bănești în numerar a contribuabilului: elementul de identificare a formularului tipizat poate fi modificat

Serviciul Fiscal de Stat a înaintat pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la modificarea formularului tipizat „Act de ridicare a mijloacelor bănești în numerar a contribuabilului”, aprobat prin Ordinul IFPS nr. 143/2002 despre aprobarea formularelor de executare silită a obligației fiscale.

 

În afirmația autorilor, proiectul a fost elaborat în vederea asigurării generării și evidenței actelor de ridicare a mijloacelor bănești în numerar, prevăzute1 la art. 198 din Codul fiscal, prin intermediul sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat, în condițiile în care actualmente acestea sunt perfectate pe formulare de strictă evidență.

 

Astfel, conform proiectului, actul de ridicare a mijloacelor bănești în numerar urmează a fi identificat doar după numărul său unic de identificare (care va fi atribuit de SI al SFS) și nu după seria și numărul actului, care sunt elemente de identificare specifice formularelor de strictă evidență.

 

Se preconizează că aplicarea modificării propuse va contribui la automatizarea unor procese aferente completării actului nominalizat, la facilitarea ținerii evidenței actelor întocmite de către funcționarii fiscali în acest sens și va condiționa, în același timp, excluderea cheltuielilor legate de confecționarea formularelor de strictă evidență.

 

Intrarea în vigoare a noilor reglementări se propune din data de 1 ianuarie anul 2024. Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului înaintat pentru consultări publice se vor accepta până la data de 17 decembrie curent.

 

----------------------

1 Codul fiscal

Articolul 198. Ridicarea de la contribuabil a mijloacelor băneşti în numerar

 

(1) Executarea silită a obligaţiei fiscale prin ridicarea de mijloace băneşti în numerar este aplicată contribuabilului care corespunde noţiunii de la art.5 pct.2).

(2) Pentru ridicarea de la contribuabil a mijloacelor băneşti în numerar, inclusiv în valută străină, funcţionarul fiscal controlează locurile şi localurile în care contribuabilul păstrează numerarul, precum şi reţeaua lui comercială.

(3) Prin derogare de la art.129 pct.4), în calitate de reprezentant al contribuabilului, la ridicarea mijloacelor băneşti în numerar participă casierul (gestionarul) sau un alt angajat care îl înlocuieşte. Aceştia sînt obligaţi să prezinte documentele necesare şi să asigure accesul liber la seiful casei contribuabilului, în încăperea izolată a casei, precum şi în reţeaua lui comercială.

(4) Deschiderea fără consimţămîntul reprezentantului contribuabilului sau în lipsa acestuia a locurilor şi localurilor în care se păstrează numerarul se efectuează în prezenţa a 2 martori asistenţi. Pînă la sosirea acestora din urmă, funcţionarul fiscal sigilează locurile şi localurile.

(5) Faptul ridicării numerarului şi al deschiderii locurilor şi localurilor fără consimţămîntul reprezentantului contribuabilului este consemnat în acte semnate de cei prezenţi. Actele se întocmesc în două exemplare. Exemplarul al doilea se remite contribuabilului sau reprezentantului acestuia contra semnătură pe primul exemplar sau se expediază recomandat contribuabilului în aceeaşi zi sau în următoarea zi lucrătoare.

(6) Funcţionarul fiscal predă mijloacele băneşti ridicate băncii (sucursalei sau filialei acesteia) proxime, care este obligată să le primească şi să le transfere la bugetele respective pentru stingerea restanţelor. Valuta străină se predă băncii (sucursalei sau filialei acesteia) contra lei moldoveneşti la cursul valutar stabilit de aceasta, cu transferarea ulterioară a leilor moldoveneşti la bugetele respective. Valuta străină care nu poate fi comercializată (de exemplu, valuta străină care nu este solicitată pe piaţa valutară internă) se păstrează la banca (sucursala sau filiala acesteia) pînă la posibila comercializare.

(7) Dacă depunerea mijloacelor băneşti în numerar la banca (sucursala sau filiala acesteia) în ziua ridicării lor este imposibilă, ele vor fi predate casieriei Serviciului Fiscal de Stat pentru ca aceasta să le transmită băncii (sucursalei sau filialei acesteia) în următoarea zi lucrătoare.

 

 

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

858 views

The date of publishing:

13 December /2023 09:49

Catalogul tematic

Noutăți

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon