News
Administrarea întreprinderilor cu capital de stat : acțiuni pentru anii următori
În totalul întreprinderilor cu capital de stat din țara noastră sunt incluse 173 întreprinderi de stat cu valoarea patrimoniului de stat de 6 20 012 825,7 mii lei și 72 societăți comerciale cu capital de stat, cu valoarea patrimoniului de stat de 19 080 869,6 mii lei. Totodată, 43 întreprinderi de stat și 25 societăți comerciale se află în procedură de insolvabilitate/lichidare, iar 20 întreprinderi de stat și 11 societăți comerciale nu desfășoară activitate.
În același timp, conform datelor statistice, cifrele din structura PIB-ului pe forme de proprietate arată că, contribuția întreprinderilor proprietate publică la economia națională a scăzut de la 31% în 2005 la 19% în 2011, iar în 2022 a ajuns la 17,5% (14,2% - proprietate de stat și 3,2% - proprietate municipală).
Pentru a îmbunătăți performanța întreprinderilor cu capital de stat pentru următorii ani, cabinetul de miniștri a aprobat Programul privind administrarea proprietății publice de stat pentru anii 2024-2027.
Programul privind administrarea proprietății publice de stat pentru anii 2024-2027 reprezintă un program pe termen mediu destinat implementării Strategiei cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru anii 2023-2030. Programul se concentrează exclusiv asupra proprietății statului și nu se aplică întreprinderilor cu proprietate municipală.
După cum se menționează în document, problemele asociate administrării și guvernării proprietății publice, în special al întreprinderilor cu capital de stat derivă din următoarele considerente: absența unei viziuni clare pentru clasificarea întreprinderilor cu capital de stat ca fiind nepasibile sau pasibile de privatizare; lipsa unor mecanisme conexe procesului de deetatizare, orientate spre maximizarea beneficiilor în interes public; politica fragmentată de proprietate a statului asupra întreprinderilor cu capital de stat; aplicarea și implementarea ineficientă, eronată a legilor și reglementărilor în domeniu; performanța redusă a activității întreprinderilor cu cotă de stat; situația incertă aferentă întreprinderilor cu capital de stat în proces de insolvabilitate/lichidare sau care nu desfășoară activitate în timp îndelungat etc.
În acest sens, în Program sunt prevăzute obiective specifice precum: consolidarea angajamentului și capacităților statului de administrare a proprietății de stat în vederea asigurării securității socioeconomice a țării, asigurarea neutralității concurențiale și valorificarea proprietății statului în scopul dezvoltării platformelor investiționale și stimulării industrializări, fortificarea capacităților APP de administrare a proprietății publice prin adoptarea practicilor manageriale corporative, eficientizarea administrării corporative a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat, consolidarea capacităților manageriale în cadrul întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat.
În urma implementării acțiunilor prevăzute în Program, autoritățile se așteaptă la:
- reducerea numărului entităților cu capital de stat prin privatizare, restructurare/reorganizare și lichidare a întreprinderilor (ca urmare a triajului) cu 20%;
- creșterea competitivității entităților cu capital de stat;
- optimizarea locurilor de muncă în cadrul entităților cu capital de stat;
- digitalizarea proceselor de monitorizare a indicatorul de performanță a întreprinderilor cu capital de stat și producerea automatizată a rapoartelor analitice;
- nivelul participării entităților cu capital de stat la proiecte investiționale din surse externe;
- creșterea performanței întreprinderilor cu capital de stat prin majorarea volumului defalcărilor/dividendelor în bugetul de stat;
- creșterea numărului de entități cu capital de stat, care au aprobat Codul de Guvernanță corporativă.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Economiei
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
139 views
The date of publishing:
07 November /2024 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
plan de dezvoltare | societate comerciala | intreprindere de stat | administrare publica
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.