News

Agricultorii ar putea beneficia de subvenții complementare pentru acciza la motorină din FNDAMR

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 19 iunie curent a fost inclus un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediul rural.

 

Conform proiectului, subvențiile complementare pentru acciza la motorină se acordă fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic, pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 - 30 septembrie 2023 inclusiv, după cum urmează:

 

1)  în cuantum de 100% din cota stabilită pentru anul 2023 sau 3248 lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii, clasificați conform prevederilor Legii nr. 71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural; 100% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 2980 lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii, clasificați conform prevederilor Legii nr. 71/2023 cu privire la subvenționare în agricultură și mediul rural;

2) în cuantum de: 30% din cota stabilită pentru anul 2023 sau 974,4 lei per tonă – pentru fermierii mari, clasificați conform prevederilor Legii nr. 71/2023 cu privire la subvenționare în agricultură și mediul rural; 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă – pentru fermierii mari, clasificați conform prevederilor Legii nr. 71/2023 cu privire la subvenționare în agricultură și mediul rural;

Calcularea mărimii subvenției complementare pentru acciza la motorină, per beneficiar se efectuează de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Este important de menționat că mărimea subvenției acordate pentru un solicitant nu va putea depăși valoarea de 200 mii lei anual per domeniu.

 

Pentru a fi eligibili subvenționării, solicitanții trebuie să fie înregistrați în modul stabilit de legislație, să dețină în proprietate sau să gestioneze terenurile agricole / exploatații zootehnice, iar exploatațiile agricole să fie cu termenul de funcționare utilă neexpirat, conform Catalogului mijloacelor fixe.

 

Alte condiții:

  • motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole deținute și să fie achiziționată începând 16 noiembrie 2022, conform facturilor fiscale;
  • nu se află în proces de insolvabilitate/lichidare;
  • nu au restanțe la bugetul public national la momentul depunerii cererii;
  • nu sunt incluşi în Lista de interdicţie a subiecților subvenţionării;
  • nu sunt persoane juridice ai căror fondatori, acţionari, asociaţi, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistraţi ori își au reşedinţa în jurisdicţii care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă.

 

Dosarele de solicitare a subvențiilor împreună cu documentele în original și copiile acestora se vor depune de către solicitanți la subdiviziunile teritoriale ale AIPA. Pentru anul agricol 2023 dosarele se depun nu mai mult de unul pentru un semestru.

 

Proiectul mai prevede că producătorul agricol poate solicita subvenția doar în baza facturilor fiscale eliberate în semestrul pentru care depune cererea de solicitare a subvenției, conform perioadelor:

1) semestrul I – până la 29 iunie, pentru facturile din 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, inclusiv;

2) semestrul II – de la 30 iunie până la 30 septembrie, pentru facturile din 30 iunie – 30 septembrie inclusiv.

 

Prevederile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

920 views

The date of publishing:

20 June /2023 13:55

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

subvenţii | motorina | produse accizabile

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon