News

Ajutorul de minimis. Un nou Regulament, în vigoare

Întreprinderile, în temeiul Legii nr.139/2012 cu privire la ajutorul de stat, pot beneficia de ajutor de minimis, care reprezintă ajutorul a cărui sumă totală acordată, indiferent de forma acestuia și de obiectivul urmărit, nu depășește într-o perioadă maximă de 3 ani pragul de minimis de 5000000 de lei per beneficiar. Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu depășește 10 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, indiferent de forma acestuia, în timp ce valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu depășește 2, 7 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani.

 

În Monitorul Oficial din 3 octombrie curent a fost publicat în Monitorul Oficial Regulamentul privind ajutorul de minimis, aprobat de Consiliul Concurenței prin Hotărârea nr.06 din 5 septembrie 2024. Regulamentul, cu unele excepții, intră în vigoare la data publicării, fiind abrogat Regulamentul anterior, aprobat prin Hotărârea nr.1/2020.

 

Acest Regulament se aplică ajutorului de minimis acordat întreprinderilor din toate sectoarele economiei naționale, inclusiv întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general, cu excepția ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură, ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfășoară activități de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață, a ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare etc.

 

Potrivit Regulamentului, acordarea ajutorului de minimis se face prin intermediul unei scheme de ajutor de minimis cu respectarea criteriilor stabilite. Totodată, la solicitarea furnizorului sau a inițiatorului ajutorului, Consiliul Concurenței acordă asistență tehnică de specialitate la elaborarea sau modificarea unei scheme de ajutor de minimis. Această schemă de ajutor de minimis va cuprinde următoarele elemente: titlul schemei de ajutor de minimis, obiectivul schemei, temeiul legal, domeniul de aplicare, definiții, condițiile de eligibilitate pentru activități și beneficiari, condițiile de acordare a ajutorului de minimis, cheltuielile prevăzute în cadrul schemei; durata schemei, bugetul schemei, modalitatea de implementare a schemei, efectele și beneficiile, precum și regulile privind evidența, raportarea și monitorizarea ajutorului de minimis.

 

În cazul schemelor cu perioadă nedefinită, se va estima perioada de aplicare a schmei de ajutor de minimis. Dacă perioada de aplicare a schemei de ajutor este mai mare de 10 ani, furnizorul sau inițiatorul ajutorului trebuie să argumenteze că o perioadă lungă de timp este indispensabilă pentru atingerea obiectivelor schemei de ajutor de minimis.

 

Informațiile recepționate de către Consiliul Concurenței cu privire la acordarea ajutoarelor de minimis vor fi incluse în Registrul ajutoarelor de stat.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

664 views

The date of publishing:

08 October /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

activitate economica | concurența | ajutor de stat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon