News

Alimentele transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar vor fi deductibile

În cadrul ședinței plenare din 30 mai anul curent, Parlament a votat în prima lectură proiectul privind modificarea unor acte normative (Legea nr. 299/2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și Codul fiscal), scopul căruia constă în promovarea donațiilor prin transfer gratuit de alimente și reducerea nivelului risipei alimentare.

 

Astfel, proiectul, înaintat de un grup de deputați în calitate de inițiativă legislativă, prevede completarea art. 24 din Codul fiscal (CF) cu un alineat nou (alin. (131)), conform căruia deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar, potrivit prevederilor Legii nr.299/2022 privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente, se va permite în limitele aprobate anual de către aceștia. Alimentele transferate prin donație vor fi deduse numai în cazul confirmării acesteia în modul stabilit de Guvern.

 

Totodată, se propune completarea art. 102 al CF cu alin. (82) care va stabili că suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru mărfurile procurate în cadrul desfășurării activității de întreprinzător de către operatorii din domeniul alimentar și ulterior transferate prin donație, potrivit prevederilor Legii nr.299/2022, peste limitele lunare stabilite de către aceștia, nu se va deduce și se va raporta la costurile sau cheltuielile perioadei.

 

În altă ordine de idei, modificările la Legea nr. 299/2022 țin de completarea art. 12 din legea menționată cu prevederi conform cărora alimentele vor putea face obiectul transferului prin donare în orice moment, cu condiția că siguranța acestora nu este compromisă, în următoarele situații: produsele și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar; produsele nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă; eticheta produselor conțin erori de etichetare specificate1 la art. 8 alin. (1) lit. a), d), e), i), j), l) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare; existența excedentului de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

 

Autorii mai propun ca operatorii din domeniul alimentar, precum și organizațiile beneficiare să asigure, la toate etapele lanțului alimentar, că produsele alimentare satisfac cerințele legislației din domeniul alimentar, fiecare fiind responsabili pentru siguranța alimentelor în cadrul activităților desfășurate pe partea din lanțul alimentar aflată sub controlul lor.

 

Conform proiectului, modificările la Legea nr. 299/2022 urmează să intre în vigoare la expirarea a 30 de zile de la publicarea noilor prevederi în Monitorul oficial, iar la Codul fiscal - din 1 ianuarie anul 2025.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

261 views

The date of publishing:

31 May /2024 07:55

Catalogul tematic

Deduceri fiscale | Noutăți fiscale

Tags:

Codul fiscal | donatii | alimente | cheltuieli deductibile

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon