News

APL vor putea institui comisii în scopul aprecierii/actualizării valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării

 

În scopul impozitării bunurilor imobile care nu au fost evaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate, autoritățile publice locale (APL) vor fi în drept să instituie comisii de specialitate în cadrul primăriilor.

 

Agenția Geodezie Cartografie și Cadastru a elaborat proiectul hotărârii Guvernului pentru modificarea HG nr. 827/2020 cu privire la evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării care prevede completarea acesteia cu Regulamentul cu privire la aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării, discutat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat din 26 decembrie curent.

 

Regulamentul, în afirmația autorilor, stabilește modul de apreciere sau actualizare a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării de către comisiile de specialitate din cadrul primăriilor conform art. 4 alin. (5) din Legea nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal.

 

De menționat, că noile prevederi sunt un instrument temporar și tranzitoriu pentru localitățile rurale unde nu a fost executată evaluarea masivă de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate în scopul impozitării și se vor aplica bunurilor imobile (cu excepția terenurilor) deținute de persoanele fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător, inclusive clădirile, construcțiile, casele de locuit individuale, căsuțele de vacanță din cadrul întovărășirilor pomicole, apartamentele şi alte încăperi izolate; construcțiile cu un grad de finisare de 50% și mai mult, rămase nefinisate mai mult de 3 ani după începutul lucrărilor de construcție.

 

În sarcina comisiei de specialitate va fi pusă identificarea bunurilor imobile care nu au fost evaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate; aprecierea valorii de inventariere a bunurilor imobile care nu au fost evaluate conform valorii estimate prin determinarea valorii acestora; actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile care nu au fost evaluate.

 

Componența comisiei va fi aprobată de către fiecare autoritate publică locală în parte, în dependență de dimensiunea unității administrativ-teritoriale sau numărul de populație. În componența acesteia vor intra cel puțin un perceptor fiscal; un arhitect sau arhitect-șef, iar în cazul lipsei funcției de arhitect, sau arhitect-șef în cadrul APL, comisia va putea fi completată de un specialist în reglementarea proprietății funciare.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, proprietarul unui bun imobil, care nu va deține un document ce ar confirma dreptul de proprietate asupra bunului imobil sau care nu și-a executat obligația de înregistrare a drepturilor sale patrimoniale asupra bunului imobil, va putea fi recunoscut ca subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare, în condițiile în care își exercită de fapt dreptul de posesie, de folosință și de dispoziție asupra acestui bun.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

534 views

The date of publishing:

28 December /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

autoritățile publice locale

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon